FULLT KJØR: På sommeren er det fullt kjør med slåtten i Oldedalen, Jan Markus Kvamme må derfor ha to traktorer til rådighet for å få unna jobben når det er fint vær.

Pimp my tractor

Oldedalen: I enden av Oldenvatnet finner vi en av Norges tøffeste traktorer. Dalen med en trolsk stemning er tett omkranset av Jostedalsbreen nasjonalpark og huser traktor-entusiasten Jan Markus Kvamme.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Familien Kvamme driver sammen med fire andre gårdsbruk innerst i Oldedalen med kjøtt og melkeproduksjon. Her har de rundt 600 mål slåttemark, men det slås like mye videre nedover i bygda og den årlige produksjonen er rundt 3500 rundballer, forteller Kvamme.

SELVGJORT: Allt innredningsarbeidet har Kvamme gjort selv, enten det er å sy taktrekk, eller montere led-lys.

Med to John Deere-traktorer sørger Kvamme for både slått og fremkommelighet på vinteren i dalen som strekker seg et par mil innover fra tettstedet Olden. I tillegg har han en liten gravemaskin som benyttes blant annet til tomteutgravinger og andre mindre anleggsoppdrag. Som om ikke det skulle være nok, har han ytterligere en 20% stilling som lastebilsjåfør hos Tenden Transport.

Begge traktorene til Kvamme går rundt 700 timer i året. Det meste av arbeidet er vanlig gårdsdrift, men den største traktoren benyttes rundt 200 timer i året i brøyting.

Hobby

Begge traktorene er litt utenom standard fra fabrikken, men det er den største JD6155R som det er gjort mest med. Kvamme forteller at det er blitt en hobby å sørge for at alt utstyret på gården er i tipp topp stand, enten det er møkkasprederen eller traktorene.

2019-modellen har fått et nytt taktrekk med led-lys-detaljer og en stor John Deere- logo. Kvamme har sydd en egen gulvmatte, og dersom noen skulle være i tvil; her er det ikke tillatt med sko.

Videre er det montert en rekke ekstra lys og et kompressorhorn som bød på litt utfordringer. Hornet som er beregnet på lastebiler, førte nemlig til at innertaket på traktoren måtte modifiseres litt for å få plass til hornet. Videre har han også montert en lys-bjelke på taket. Nesten alt arbeidet har han gjort selv.

I tillegg er det et kraftig lydanlegg, men han forteller at han egentlig ikke er så opptatt av høy musikk.

- Men et godt lydanlegg hører med når du skal «pimpe opp» en traktor, sier Kvamme med et smil.

PANSERORNAMENT: Ikke dagligdags med panserornament på traktorer.

Verktøyskap

En av detaljene han er mest fornøyd med, er det hjemmelagde verktøyskapet. Her har en bekjent hjulpet litt til, og det er en detalj som alle traktorer bør ha, mener Kvamme. Med dette skapet slipper han å ha løst verktøy liggende i hytta.

I fremtiden ser Kvamme for seg å motivlakkere traktoren, men han har ennå ikke klart å bestemme seg for motivet.

Denne traktoren er egentlig litt større enn det Kvamme trenger i den daglige driften, men det er godt å ha litt ekstra tyngde når de rundt 20 kilometerne med vei fra Olden og innover i dalen skal brøytes. Det er også viktig å ha godt med lys når mørket faller på i den trolske dalen.

- Er det ikke mye jobb å holde en traktor som er i daglig drift så ren og fin som dette?

RENT: Hven skulle tro at denne traktoren har gått 1400 timer.
SKVETTLAPP: Hjemmelagde skvettlapper hjelper holde støv og møkk unna.

- Nei, det går bra, den er faktisk ganske enkel å holde ren. I tillegg blir alt utstyret alltid parkert under tak slik at de raskt er klare til bruk også på vinterstid.

- Hvorfor har du to nye, store traktorer?

- Det hadde egentlig holdt med én, men på sommeren når vi skal slå er vi avhengig av å jobbe effektivt når været tillater det. Det er ofte fuktig innover i dalen her, så da benyttes den minste traktoren til å slå mens den andre lager rundballer.

Den mindre traktoren

For å assistere har han også en JD6130R, med en 4-sylindret motor. Her er det ikke gjort like mye arbeid, kun noen ekstralys og skinnseter.

– Ja, også er den utstyrt med større hjul, så da måtte vi bygge om forskjermene legger Kvamme til. Denne traktoren som også er en 2019-modell går med slåmaskin på sommeren.

ALLE BURDE HA: Verktøyskapet har Kvamme fått noe hjelp til produsere, men han mener at dette er noe alle traktorer bør utstyres med.
DEN LILLE: Lillebror JD6130R har "bare" skinnseter, hjemmelagd gulvmatte og endel ekstralys.
Powered by Labrador CMS