- Dette er viktig av to grunner. For det første er opplagte sjåfører en forutsetning for at alle skal komme trygt fram i trafikken. For det andre er det viktig for bransjen som helhet at alle følger de samme reglene. Det er konkurransevridende dersom enkelte bedrifter bryter reglene systematisk for å kunne kjøre mer og billigere enn andre. I dette tilfellet var det ikke bedriftene som hadde gjort noe galt, men tre av deres ansatte, sier fagleder i Statens vegvesen Øyvind Grotterød.

- Bedriftene visste ingenting

Foretakskontrollørene på Svinesund oppdaget at to polske sjåfører som var ansatt i transportfirmaet TST i Ski hadde meldt sine sjåførkort tapt og fått nye tilsendt fra sitt hjemland. Det er på sjåførkortene at kjøre- og hviletidsdata blir registrert. 

- Det viste seg at de to førerne det er snakk om her fortsatt hadde de sjåførkortene de hadde meldt tapt. De ble benyttet da førerne jobbet for firmaet Økern Engros. Med to sett sjåførkort kunne de i prinsippet jobbe doble skift. Bedriftene visste ikke at sjåførene opererte på denne måten. Kontrollørene vår oppdaget også at en tredje fører hadde et sjåførkort fra Polen og et fra Norge som begge var gyldige, sier Grotterød.

Alle tre sjåførene ble anmeldt av Statens vegvesen. 

- Gjør en kjempejobb

- Jeg synes det er veldig bra at vegvesenet gjennomfører slike kontroller og at de dermed avslører juks som dette. Som arbeidsgiver har vi ikke mulighet til å sjekke hvor mange sjåførkort våre ansatte har. Vi er opptatt av å følge regelverket, sier Tomas Solhaug som er daglig leder for TST i Ski.

To av de tre ansatte med doble sjåførkort har innrømmet forholdet og levert inn det ene kortet. De har blitt oppsagt av Økern Engros og fått en skriftlig advarsel fra TST. Den tredje føreren har ikke innrømmet forholdet og er nå under etterforskning av politiet.

- Vi synes Statens vegvesen gjør en kjempejobb når de avdekker slikt. Vi vil at alt skal være riktig i vår bedrift og er glad for dialogen vi har med vegvesenets kontrollører, sier Morten Hellumsand som er daglig leder for Økern Engros.

Statens vegvesen er veldig godt fornøyd med bedriftene som har vært sjekket:

- Vi er selvsagt svært fornøyd med at bedriftene selv reagerer mot de sjåførene som jukser på denne måten. Vi er avhengige av å ha et godt forhold til bransjen og opplever at de fleste bedriftene jobber godt for å følge reglene som gjelder, sier Grotterød.