IHIMER kompaktlaster og IHI minigraver blir vist sammen med Beck Maskins øvrige maskinprogram på Vei og Anlegg.
IHIMER kompaktlaster og IHI minigraver blir vist sammen med Beck Maskins øvrige maskinprogram på Vei og Anlegg.

IHI inn i Beck-folden

Beck Maskin AS, Kolbotn, har fått sitt tredje, japanske gravemaskinmerke på programmet. Med virkning fra årsskiftet er det inngått importavtale med IHI som skal selges hos Beck Maskin både i Sverige og Norge. IHI kommer i tillegg til de veletablerte merkene Airman og Hanix.

Årsaken til at Beck Maskin AS har inngått avtale med IHI er problemer med å skaffe Hanix-maskiner. Den japanske produsenten ble hardt rammet av finanskrisen, og 27. mai 2011 kastet Hanix-produsenten NKK inn håndkleet og gikk til skifteretten i Nagano. Løsningen kom ved årsskiftet da Hanix ble kjøpt av en kinesisk eiergruppe og produksjonen fortsetter. (Se egen artikkel).

Stopp i produksjonen av Hanix 8-tonner ifjor sommer ble spesielt følbart for Beck. - De lettere Hanix-modellene har vært tilgjengelige, og med opptrapping av Airmans solide modellrekke har vi klart å møte etterspørselen fra kundene. Hovedproblemet har vært knyttet til at heller ikke Airman produserer 8 tonns beltegravere, sier daglig leder Christian Beck.

- 8-tonneren fra Hanix var en meget ettertraktet og populær maskin hos våre kunder. Derfor er vi overlykkelige over at modellrekken på 18 beltegravere fra IHI ender med en 8,5-tonner, supplerer styreleder Owe Beck.

Lanseres på Vei og Anlegg

IHI var det første japanske gravemaskinmerket som lanserte korthekkmaskiner (Zerotails). Den første kom i 1994, og dagens VX3-serie omfatter 10 modeller med kort hekk. De øvrige maskinene har normal hekk, noe mange foretrekker.

IHI produserer i Japan, men har også etablert fabrikk i Italia med navnet IHIMER. Endel av minigraverne kommer fra denne. I tillegg leverer IHI også beltedumpere fra 0,4 til 13 tonn og kompaktlastere på hjul- og belter.

- Vi blir godt representert med IHI i tillegg til Airman og Hanix og våre øvrige produkter på Vei og Anlegg. På tross av våre problemer med Hanix i perioder, har vi hatt vårt beste kvartal noensinne med rekordomsetning, sier Christian Beck.

Tøft år

Året 2011 ble utfordrende og begivenhetsrikt for Beck-gruppen. Vanskelighetene med Hanix preget til sine tider virksomheten, men allerede i april ble Beck eneimportør av Airman i Sverige og har solgt godt i begge land. I tillegg har det svenske datterselskapet åpnet nytt anlegg til over 20 mill. kroner utenfor Gøteborg midt i en vanskelig markedssituasjon.

- Vi har tatt investeringene, og er godt posisjonert for å møte en periode hvor det igjen blir oppgang i det svenske markedet hvor det var stille for småmaskiner i vinter. Totalt ble overskuddet i gruppen 13 mill. kroner før skatt mot 14 mill. kroner i 2010. - Nå ser våre forhandlere frem til å få IHI i tillegg til våre andre godt innarbeidede produkter, sier Owe Beck.

Forsiden nå