Kostebilen underveis på Hardangerbrua i går.
Kostebilen underveis på Hardangerbrua i går.

Klart for asfalt på Hardangerbrua

Kostebilen har gjort jobben, alle hindringer er ryddet vekk - og det er klart for asfaltlegging på Hardangerbrua.

De siste dagene er kjørebanen i hovedspennet på Hardangerbrua blitt kostet og vasket. Samtidig er alle midlertidige installasjoner på brua ryddet vekk, slik at hele kjørebanen er fri for hindringer når asfaltarbeidet starter om få dager. Da skal det legges totalt 1750 tonn med asfaltdekke i hovedspennet på Hardangerbrua.

Stål , membran og asfalt

Før kostingen tok til, var det utført overflatebehandling på de resterende bitene av bruoverflaten, og deretter lagt membran på de samme flekkene. Dette er altså et mindre parti av kjørebanen som måtte tas etter at all sveising var fullført.

Membranen er mellomdekket mellom ståloverflaten og asfaltlaget. Alle de 23 kjørebane-seksjonene var pålagt membran på verkstedet i Shanghai i fjor. I løpet av våren er det lagt maling og membran på alle skøytene mellom seksjonene, og på mindre flater der det har stått støtte-installasjoner under bruarbeidet på kjørebanen det siste halvåret.

Siste finpuss på malingen. Sittende på huk kontrollingeniør Ketil Engen, Statens vegvesen.
Siste finpuss på malingen. Sittende på huk kontrollingeniør Ketil Engen, Statens vegvesen. Foto: Geir Brekke

Gjensyn med Navarsete

Det er fortsatt mye arbeid igjen på Hardangerbrua. Men arbeidet er nå godt i gang, og det er ikke noe i dag som tyder på at det ikke blir åpning av brua lørdag 17. august. Da kommer kommunalminister Liv Signe Navarsete som var samferdselsminister da saken ble fremmet for Stortinget høsten 2005. Hun har også vært på besøk under byggeperioden, og gått på catwalken på brua i 2011.

Forsiden nå