VUGGE: Palfingerkranen på den nye Prinoth-maskinen til Skagerak Energi er montert på en vugge som gjør det mulig alltid å ha kranstammen stående rett.
VUGGE: Palfingerkranen på den nye Prinoth-maskinen til Skagerak Energi er montert på en vugge som gjør det mulig alltid å ha kranstammen stående rett. (Foto: Espen Braata)

Monterer kran på vugge

Skare & Nes bygger en innfesting til kranen på Skagerak Energis nye Prinoth beltegående maskin som er litt utenom det vanlige.

VINSJ: Over skjæret i front er det en vribar hydraulisk vinsj. Foto: Espen Braata

Den nye maskinen skal Skagerak Energi bruke til bygging av linjer og infrastruktur for strøm. Prinoth Panther T12-maskinen på 12,5 tonn leveres ofte med plan med tipp og lastekapasitet på drøyt 11 tonn.

På Skageraks Energis maskin skal monteres en Palfinger 30.003 Tek7-kran på 30 tonnmeter. Den får en rekkevidde på 30 meter med jibb, og den skal også kunne brukes med kurv. Denne kranen er en av de første som leveres i Palfingers Tek 7-serie i denne størrelsen.

Det mest spesielle med kranen er innfestingen. Fordi maskinen skal brukes i mye bratt og ulendt terreng, monteres kranen på en vugge med tilfarere. Denne kan vris 25 grader både fremover og bakover slik at kranstammen alltid står rett.

I forkant av kranen skal det også bygges et spesiallaget plan for å bære med utstyr og verktøy ut i terrenget.

Foran på maskinen er det også bygget et solid skjær. Over dette er det i tillegg montert en hydraulisk vinsj som kan vris til begge sider. Det er Owren AS som har levert Prinoth Panther-maskinen.

Forsiden nå