
Se fem ukers flytting på fem minutter
Se flyttingen av forgraver på 218 tonn fra Titania til Norsk fjellsprengningsmuseum i bilder.
Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.
I forbindelse med flyttingen av forgraveren O&K RH 120 C fra Titania i Hauge i Dalane til Norsk fjellsprengningsmuseum på Hunderfossen, har Aslak Gausen bistått Norsk vegmuseum og Norsk fjellsprengningsmuseum med foto- og videodokumentasjon av prosessen.
LES OGSÅ:
Den første skruen ble løsnet 2. september. Deretter brukte mannskap fra Pon Equimpent AS og Norsk vegmuseum to uker på å demontere den 218 tonn tunge kolossen. Ni semitrailere og fire følgebiler måtte til for å flytte maskinen i deler fra Titania til Norsk fjellspreningsmuseum, der det samme mannskapet monterte den sammen igjen.
En drøy måned etter at arbeidet startet, var det klart for prøvekjøring foran fremmøtt publikum 10. oktober. Onsdag 13. november møttes representanter fra Titania, Norsk fjellsprengningsmuseum, Norsk vegmuseum og andre sentrale aktører for offisiell overtakelse av maskinen. Maskinen har nå funnet sin nye plass - til glede for publikum - på Norsk fjellsprengningsmuseums store utendørsdel.
- Som fotograf har flyttingen av maskinen vært en spennende prosess å følge. Det er ikke hver dag anleggsmaskiner av dette kaliberet flyttes på denne måten. Å få lov til å dokumentere dette arbeidet har derfor vært utfordrende og interessant - både faglig og personlig, sier Gausen.
- Samtidig har jeg erfart viktigheten av god planlegging for denne type flytteprosesser, slik at det også sikres god gjennomføring. Ikke minst når det kommer til å tilfredsstille sikkerhetstiltak og HMS når man jobber med maskindeler med egenvekt på opptil 30 tonn.
Fotografen mener det mest krevende har vært å sørge for å dekke alle deler av prosessen: Alt fra de små skruetakene til de store løftene, slik at dokumentasjonen blir mest mulig omfattende og forteller historien på en god og hensiktsmessig måte. Tidvis har det vært vanskelige værforhold, med mye regn og vind.
- Men, været er også en del av historien når arbeid som dette dokumenteres, sier han.
Resultatet av dokumentasjonsarbeidet kan ses på Norsk vegmuseum og Norsk fjellsprengningsmuseum på Hunderfossen.