Bildet viser tippsemien bli kjørt i 50 km/t ut på et jorde nord for Skara i Sverige 20. mai 2019. Nå er sjåføren tiltalt for å ha funnet på at bilen ikke lot seg stoppe på grunn av teknisk svikt.
Bildet viser tippsemien bli kjørt i 50 km/t ut på et jorde nord for Skara i Sverige 20. mai 2019. Nå er sjåføren tiltalt for å ha funnet på at bilen ikke lot seg stoppe på grunn av teknisk svikt.

Lastebilsjåfør tiltalt for «grovt falsk alarm»

Sjåføren havnet på et jorde i 2019 med en lastebil han oppga var løpsk. I 2021 havner han i retten på grunn av hendelsen.

Publisert Sist oppdatert

20. mai 2019 kom en dramatisk melding til politiet i Sverige:

Sjåføren på et 18 meter langt og 49 tonn tungt tippsemi-vogntog varslet om at bilen ikke lot seg stoppe. Den hadde låst seg i 50 km/t og gass, brems, gir og tenning lot seg ikke styre. Kjøretøyet var da på vei nordover på E20 mellom Alingsås og Vårgårda i Sverige.

Lastebilen hadde drivstoff nok til å kjøre lenge før den gikk tom. Nord for Skara var det saktegående kø på grunn av veiarbeid. For at ikke vogntoget skulle dundre inn i køen, var det viktig å få stoppet det på en sikker måte før det kom dit.

Nord for Skara fant politiet en passende åker. Bonden ble kontaktet som raskt rykket ut og fylte opp grøfta med masser. Sjåføren kjørte deretter ut på åkeren, og dette stoppet ferden.

I ettertid har verken svenske trafikkmyndigheter eller Scania funnet feil på trekkvogna. Dermed ble sjåføren anmeldt for å ha slått falsk alarm om at bilen ikke lot seg stoppe.

Nå er sjåføren tiltalt for «grovt falsklarm» av påtalemyndigheten.

«Brottet bör bedömas som grovt eftersom det falska larmet medfördebetydande skadeverkningar både för det allmänna och för enskilda personer. Detta då insatsen innebar avsevärda kostnader samt avbrott i den allmännasamfärdseln», står det blant annet i tiltalen.

Sjåføren holder på sin forklaring og hevder fortsatt at lastebilen på grunn av teknisk svikt ikke lot seg stoppe.

Powered by Labrador CMS