Det var samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) som fikk æren av å sende av gårde årets turné fra Oslo sentrum. Det skjedde ved en symbolsk åpning av en jekkestropp.

Rekruttering til transportbransjen

TURNE: Onsdag ble Norgesturneen «Følg drømmen ikke strømmen» igangsatt.

Publisert

 

Dato Sted Sted
04.sepKristiansundKirkenes
05.sepMoldeVadsø
06.sepÅlesundHammerfest
07.sepStrynAlta
08.sepSogndalTromsø
11.sepFørdeHarstad
12.sepOsSortland
13.sepHaugesundSvolvær
14.sepSaudaFauske
15.sepStavangerMo i Rana
18.sepKristiansandNamsos
19.sepArendalTrondheim
20.sepBorgeskogenTynset
21.sepHønefossOtta
22.sepÅssidenLillehammer
25.sepAskimGøvik
26.sepHaldenBrumundal
27.sepFredrikstadHamar
28.sepTRANSPORT OG LOGISTIKK Lillestrøm
29. sepTRANSPORT OG LOGISTIKK Lillestrøm
30. sepTRANSPORT OG LOGISTIKK Lillestrøm

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård markerte starten av turneen som arrangeres av SOTIN (Samarbeidsforum for opplæringsvirksomheter innen Transport og Logistikkfagene i Norge), Norges Lastebileier-Forbund og NHO Transport. Turneen har som hensikt å vekke interesse og øke rekrutteringen til yrkessjåfør- og logistikkfagene.

– Jeg vil rose elevene som har tatt valget å bli yrkessjåfører. Det blir et enda viktigere yrke i fremtiden, og dere gjør en svært viktig jobb, sa ministeren.

 

Turneen skal innom 40 norske byer over hele landet før den avsluttes på Transport & Logistikkmessen på Lillestrøm siste uken i september.

Trekkvognen fra Scania skal trekke den ene av de to profilerte semihengerne som er med på turneen. Den kjøres til Finnmark, hvor de første skolebesøkene holdes. Så skal de jobbe seg nedover langs kysten.

– Vi henvender oss til elever som går siste året på ungdomsskolen og første året på videregående. Forrige gang vi hadde en slik turné møtte vi 5000 ungdommer, sier Øivind Aksberg som jobber på Opplæringskontoret for service og samferdsel. I år er målet å treffe mellom 8- og 10.000 ungdommer.

Trenger flere

I dag er det ca. 1100 lærlinger med aktiv kontrakt i yrkessjåfør- og logistikkfagene. Dermed kommer det ca. 550 nye fagfolk hvert år. Det er ikke nok for å dekke etterspørselen etter nye medarbeidere i norske transportbedrifter. Ifølge SOTIN viser ferske undersøkelser at det trengs minst 2500 nye sjåfører i Norge hvert år frem til 2030. For å utdanne unge sjåfører finnes det 11 landslinjer som har to opptak hvert år.

Trekkvognen fra Scania er en 560R. Den skal lede an på den lengste ruten som begynner i Kirkenes 4. september. Lastebilen som begynner i nord skal tilbakelegge over 5100 kilometer. Den andre trekkvognen skal kjøre rundt kysten fra Kristiansund, og sydover mot Oslo. Denne ruta starter opp 31. august på Jessheim. Langs begge rutene skal det i tillegg til vogntoget være med en buss som betjenes av henholdsvis Vy og Tide.

Med seg på turneen har SOTIN en lastebilsimulator hvor elevene kan teste ferdighetene. De har også en hjulrigg hvor det handler om å legge på kjetting raskest mulig, samtidig som de skal være montert riktig og sitte stramt nok.

Turneen skal ende opp på Transport & Logistikk-messen på Nova Spektrum på Lillestrøm fra 28. til 30. september.

TURNEEN: Christopher Sternefalk (t.v.), Jan Ove Øyen, Trond Helge Henriksen, Wenche Ruste Johansen, Paul Askeland Moqvist og Øivind Aksberg hos Scania på Kløfta før avreise.

 

 

Powered by Labrador CMS