Modellen har alle funksjoner som orginalen. Pumpen plassert under førersetet gir ca. 0.5 l/min og 18 bar, tilsvarende ca. 250 bar i full-skala.
Modellen har alle funksjoner som orginalen. Pumpen plassert under førersetet gir ca. 0.5 l/min og 18 bar, tilsvarende ca. 250 bar i full-skala.

Bygger radiostyrt Brøyt X2b

Det bygges Brøyt på Jæren i 2016. Nærmere bestemt en radiostyrt Brøyt X2b i størrelse 1:14.

Publisert Sist oppdatert

Ideen til bygging av en radiostyrt modell av Brøyt X2b oppsto på sensommeren 2015 da et av medlemmene i hobbyklubben «Rogaland RC-Lastebil» hadde anskaffet seg en spesialbygget radiostyrt modell av en eldre Scania 111 6x4 tippbil.

Eieren skal ha blitt satt på ideen om at det ville passet flott med en gammel hjul-Brøyt til å matche denne bilen, for å få nostalgien til å bli komplett.

Metallhåndverk og miniatyrhydraulikk

Maskinen blir utstyrt med elektrisk låsing av stålhjulene.
Maskinen blir utstyrt med elektrisk låsing av stålhjulene.

Byggingen av en Brøyt X2b, 1:14, startet høsten 2015. Det er Øystein Stene i Sandnes, som blant annet har bygget dumper og hjullaster i lignende størrelse tidligere, som tok oppdraget med å bygge Brøyt-en. Stene jobber til daglig som elektriker, men har alltid hatt en stor interesse for anleggsmaskiner og å drive med metallhåndverk på hobbybasis.

Byggingen av slike modeller krever et godt øye for små detaljer og mye trening i forming og sammenføying av tynnplater i metall.

Stene får hjelp av Øyvind Kjetil Søyland med å tilvirke finmekaniske komponenter som hydraulikksylindere i miniatyr. Søyland lager komponeneter både til egne og andres prosjekter, slik som Stenes Brøyt-prosjekt. Søyland er utdannet ingeniør innen stålkonstruksjon og design, og har eget maskineringsverksted hjemme.

Her er rørene til bommen påbegynt.
Her er rørene til bommen påbegynt.

«Jærsk stå-på-vilje»

Brøyt-en blir utstyrt med standard radiostyringskomponenter som er mest kjent brukt i radiostyrte biler, båter og fly. I tillegg blir den utrustet med elektronikk som vil styre lys og gi «ekte» motorlyd fra en høyttaler som skal bygges inn.

Hydraulikkpumpe og ventilblokk spesieltlaget for modellbygging kommer fra produsenter i Europa. Alle de andre komponentene til Brøyt-en blir spesialbygget lokalt.

- Brøyt X2b er en forholdsvis liten maskin i utgangspunktet. En av de største utfordringene under byggingen har vært å finne plass nok til til de tilgjengelige hydraulikk- og elektronikk-komponentene som typisk er beregnet for litt større modeller, sier Søyland.

Men med litt «Jærsk stå-på-vilje og kreativitet» har man funnet løsning på det, og funnet nok rom til komponentene som trengs for å gjøre dette til en realistisk fungerende modell av en norsk klassiker.