Katharina Fjeld (29) kjører hjullaster på dagtid – på fritiden driver hun med cosplay.
Katharina Fjeld (29) kjører hjullaster på dagtid – på fritiden driver hun med cosplay.

Hjullaster på dagen – cosplay på fritida

OSLO (AT.no): På dagtid kjører Katharina Fjeld (29) en Volvo L220G inne i steinbruddet på Bånkall. På fritiden forvandler hun seg til en alv, eller en annen rollefigur. Katharina spiller cosplay.

Publisert Sist oppdatert

Mange ser rollefigurene på tv-serier, filmer og dataspill. De aller fleste har sitt opphav i en fantasifigur. Cosplay handler om å gjenskape figurene i levende live, og spille dem.

Men vi spoler tilbake. I seks år har Katharina Fjeld fra Sørskogbygda utenfor Elverum pendlet til Oslo for å jobbe. Rett etter videregående skole og anleggslinja fikk hun jobb hos Franzefoss som driver Bånkall pukkverk.

Se stor bildespesial øverst

Gikk filmskole

Egentlig var planen at hun skulle jobbe med film. Hun gikk ett år på filmskole, men egentlig var det noe annet hun hadde mest lyst til.

Både pappa og bestefar hadde kjørte maskin. Bestefar var sågar demokjører for Allis-Chalmers fra tidlig på 60-tallet, og pappa var lærer på anleggslinja på Våler videregående skole. Og med en storebror som er mekaniker hos Volvo Maskin, var miljøpåvirkningen stor.

I steinbruddet koser hun seg. Etter hvert har hun fått en hverdag hun styrer mye av selv. Det er alltid noe å gjøre i et stort steinbrudd.

Hater å stå stille

- Jeg hater å stå stille. Variasjonen, det å finne nye oppgaver, gjør at jeg trives veldig godt med jobben min, sier Katharina. I løpet av de drøye tre årene hun har hatt 220-en, har hun kjørt på den 7500 timer.

Selv om hun har både venner og familie i nærheten også når hun er på jobb, er brakkelivet eneste hake. Da synes hun det er deilig å trekke seg tilbake, og slappe av med for eksempel dataspill. Mange timer blir slått i hjel sammen med X-boxen.

Derfra kom antagelig interessen for cosplay, som er en forkortelse for costume play (kostymespill). Første figur hun laget, var en trollmann i forbindelse med Ringenes Herre II i 2002. Antrekket brukte hun da hun sammen med en venninne så premieren på kino. Neste prosjekt var professor McSnurp fra Harry Potter-seriene.

Kort rosaperiode

- Rosaperioden min gikk nok over da jeg var tre-fire, men jeg har alltid likt å kle meg ut. For meg er det nok «bad-ass»-figurer som fenger mest, sier Katharina Fjeld.

Det store gjennombruddet som cosplayer kom i fjor under SpillExpo på Lillestrøm. Da var det selvkomponerte antrekket hentet fra spillet Assassin's Creed. Et spill som betegnes som action-eventyrspill, snikespill og historisk fiksjon. Det andre antrekket hun har jobbet med det siste året, er figuren Geralt fra The Witcher.

- Det som er moro, er jo når folk synes du har laget en fin figur og fotograferes sammen med deg, sier Katharina Fjeld. Det skjer ikke så ofte i steinbruddet.