Farmfalt heter det nye produktet til Lemminkäinen som er tilpasset bruk i landbruket.
Farmfalt heter det nye produktet til Lemminkäinen som er tilpasset bruk i landbruket.

Nytt asfaltkonsept fra Lemminkäinen

Lager asfalt som tåler juling til landbruket.

Publisert Sist oppdatert

For om lag ett år siden mottok Espen Vigre, prosjektleder ved Lemminkäinen Norges Avdeling Forus, en noe annerledes forespørsel. Til vanlig leverer Lemminkäinen asfalt til bruk på veier over hele landet, men nå ønsket en entreprenør å få levert asfalt til bruk i bunnen av såkalte plansiloer. Eller siloer uten tak. Vigre sjekket med kollegene i Lemminkäinen Norge, men ingen hadde hørt om dette.

- Lemminkäinen Danmark hadde utviklet et produkt som heter Farmfalt, som er en type tett asfaltbetong, spesialdesignet for bruk i utesiloer og som følger landbrukets regelverk knyttet til blant annet tetthetsgrad. Farmfalt har er en spesiell, tettgradert kornkurve av høyverdige granittmaterialer, som blant annet sikrer god holdbarhet, sier Vigre.

En bonde i Vennesla er nå den andre i Norge som har lagt Farmfalt-dekke i siloen sin.

- Tar av

- Dette tar helt av. Vi opplever stor interesse fra landbruket, noe som selvfølgelig er veldig morsomt, sier Vigre.

Bunnen av siloer får ofte hard behandling av bondens traktor og utstyr. Farmfalt-dekket tåler imidlertid mye juling.

- Ja, basert på testene vi har gjort så tåler den røff behandling fra maskiner og utstyr, og er mye mer holdbar enn grus og betong. Vi skal nå i gang med testing hvor vi utsetter dekket for unormalt mye pryl, og vi gleder oss til å se resultatet, sier Vigre.

Ryktene om Farmfalt-produktet er i ferd med å spre seg på Vest- og Sørlandet. Avdeling Forus har nylig lagt Farmfalt for en bonde i Vennesla.

- Dette er et forholdsvis nytt område for oss, men nå er Farmfalt-dekket lagt i utesiloen på Vennesla og bonden er svært fornøyd, sier Vigre.

Lang levetid

Han tror etterspørselen etter Farmfalt, som et alternativ til grus og betong, kommer til å øke i tiden som kommer.

- Fordelen med bruk av asfalt i utesilo er at den har en levetid på 8 til 10 år og tåler stor belastning. Et gulv av fingrus må vedlikeholdes hele tiden. Betong har også lang levetid, men blir tært opp av tilsetningsstoffer i silograsset over tid. I tillegg er asfalt billigere, og man slipper armering og en omfattende prosess med støp, sier han.