Tungbergerne sperret inne tyskeren før politiet beordret dem til å flytte seg.

Tungbergere får ikke betalt for «politioppdrag»

Politiet: «VTS ba oss berge et vogntog». VTS: «Det stemmer ikke». Nå vil ingen betale bergingsregningen på ca. 20.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Kommunikasjonsproblemer på minst ett nivå har ført til at to bilbergingsbedrifter nå ikke får betalt for tiden de brukte på et tysk vogntog onsdag 25. februar i Lødingen i Nordland.

Det hele begynte med at vogntoget kjørte seg fast tidlig på morgenen på en bratt og svingete strekning av E10, Kåringen i Lødingen kommune, og sperret veien. Det oppsto kø på stedet, og det skal ha vært vanskelig/umulig å kjøre forbi.

- Politiet sa «berg vogntoget»

Daglig leder i Assistanse Nor AS, Håvard Hansen, ble klar over fastkjøringen og sier til AT.no at han tok kontakt med politiet. Han var skeptisk til om han kom til å få betaling fra det tyske transportfirmaet, og ville sjekke med politiet om de hadde planer om å rekvirere berging.

- De ville vente og se. Det var ikke sikkert at jeg fikk oppdraget. Men så fikk jeg det likevel, og vi fikk beskjed om å rykke ut og dra vogntoget inn til siden, slik at trafikken kunne passere, sier Hansen.

Ifølge bilbergeren skulle politiet ta beslag i den tyske bilen til regningen var betalt. Siden vogntoget måtte berges fra to sider, tok han kontakt med Artic Bilberging som stilte med tungberger på den andre siden av tyskeren.

Politiet lot tyskeren kjøre

Da bergerne kom til stedet hadde utlendingen kommet seg løs ved egen hjelp, og var slett ikke interessert i å betale for at nordmennene hadde rykket ut. Politiet var ikke på stedet. Dermed kjørte bergerne etter vogntoget til fergekaia i Lødingen, der de sperret bilen inne mens de ventet på at politiet skulle ta beslag i den, eller på annen måte sørge for at de fikk oppgjør for utkallingen.

Politiet innfant seg etter hvert:

- Vi var på kaia og snakket med sjåførene. Vi ga beskjed om at vi ikke kunne ta arrest i vogntoget, og vi påla dem å flytte bergingsbilene, sier politibetjent ved Sortland lensmannskontor, Halvard Fjukmoen, som ikke hadde vært i kontakt med bergerne før dette. Det var det politidistriktets operasjonssentral i Harstad som hadde vært.

- VTS ba oss berge

AT.no ringer operasjonssentralen ved Midtre Hålogaland politidistrikt for å sjekke hva som er notert i hendelsesloggen deres. Det som kommer frem av denne er:

Politiet ble oppringt av Assistanse Nord med spørsmål om de skulle berge vogntoget. Politiet ringte til Veitrafikksentralen (VTS) i Mosjøen som ba politiet sende tungberger for å få åpnet veien. Det ble ikke gjort lovnad fra politiet om at Falck (bilbergerne, red. amn.) skulle få assistanse av politiet i forbindelse med betalingen.

- Det gjorde vi ikke

Så ringer AT.no til Veitrafikksentralen region Nord på Mosjøen for å sjekke om dette stemmer:

- Nei. Vi har ikke gitt politiet beskjed om noe. Politiet ringte oss for å si at veien var blokkert. Det har vi notert. Det er alt. Det er politiet som eventuelt rekvirerer tungberger. Det gjør ikke vi på veitrafikksentralen. Etter at politiet ringte oss denne ene gangen klokken 06.10 onsdagsmorgenen hørte vi ikke noe mer om hendelsen, sier trafikkoperatør Stian Kjønnås.

Sender regningen til politiet

Daglig leder i Artic Bilberging, Jan Helge Hansen, opplyser at han sender en regning til politiet for tiden tungbergerne fra hans og kollega Hansens firmaer brukte på dette oppdraget.

- Vi sender en regning på ca. 20.000 kroner. Hvis politiet ikke betaler blir det en standard runde med inkasso, sier han.

Håvard Hansen i Assistanse Nord er en smule oppgitt:

- Når den norske stat sier at du skal berge en bil, så regner du med at du får betalt. Men vi må jo bare ta lærdom av dette, og forholde oss annerledes til politiet når de ber oss berge vogntog senere, sier han til AT.no.

Det var Nordlys som omtale denne saken først.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS