Bilde fra Scania Winter i Trysil.
Bilde fra Scania Winter i Trysil.

Se den norske lastebileliten

Her er navnene og firmaene de kjører for.

Publisert Sist oppdatert

Oppgjøret blant eliten innen Norges unge lastebilsjåfører går av stabelen i Trysil under Scania Winter den 15. januar som en del av Scanias sjåførkonkurranse Young European Truck Driver. Av ca. 250 deltagere gjenstår nå åtte finalister som har kvalifisert seg til landsfinalen. Hvem stikker av med tittelen Norges beste unge lastebilsjåfør?

Her er finalistene:
Erling Rolstad 26 år fra Sør-Fron, Erling Rolstad Transport
Frank Gavlen 29 år fra Vennesla, Nordic Crane
Hans Magne Lavik 31 år fra Kvaløya, Einar Sørensen Maskinentreprenør
Martin Nordhaug 28 år fra Sørreisa, Nordhaug Maskin
Stian Østby 33 år fra Kløfta, Stian Østby Transport
Robert Barstad 27 år fra Stjørdal, Barstad Transport
Martin Stødle 22 år fra Klepp, Stangeland Maskin
Thomas Johnsen 31 år fra Nes på Hedmarken, Steinar Johansen Transport

AT.no er på plass i Trysil og følger konkurransen. Du kan også følge konkurransen på Facebook-sidene til Norsk Scania.

Finale på snø

I år er det sjette gang Scania arrangerer konkurransen der målet er å finne den beste lastebilsjåføren under 35 år. Finalistene skal konkurrere i det de gjør hver dag på jobb; kjøre sikkert, defensivt, økonomisk, manøvrere presist samt sjekke bilen før kjøring.

Det skal kjøres «head to head», som vil si at deltagerne møtes to og to og kjører samtidig mot hverandre. Åtte deltagere reduseres til fire, til så at to finalister møtes i superfinale.

Dette er første gang konkurransen arrangeres på snø. Interessen er derfor stor også blant internasjonal presse som kommer til Trysil for å lage reportasjer og filme fra arrangementet. Dette legger et ekstra press på gutta.

- Sjåføren er nøkkelen

Young European Truck Driver er den europeiske delen av den globale sjåførkonkurransen Scania Driver Competitions. Denne gangen tiltrakk konkurransen seg nesten 100.000 sjåfører fra 40 land over hele verden.

Vinneren i Norge får så møte sine internasjonale konkurrenter i den store finalen ved Scanias hovedkontor i Sverige i april. Vinneren i den europeiske finalen får 100.000 euro til å kjøpe seg en ny Scania lastebil for.

Scania startet sine sjåførkonkurranser i 2003, som et svar på EUs mål om å bedre trafikksikkerheten, redusere trafikkulykker og øke interessen for sjåføryrket. Sikkerhet står fortsatt sentralt, men i dag ser transportindustrien, politiske ledere og samfunnet for øvrig andre fordeler ved å fokusere på sjåføren. Stadig flere ser den viktige rollen sjåføren har for driftsøkonomi og miljø.

"Sjåføren er nøkkelen til lavere drivstofforbruk og mindre kjøretøyslitasje, raske, pålitelige leveranser og ikke minst sikkerhet på vei. En investering i sjåføren er dermed mye verdt, både for samfunnet som helhet og det enkelte transportfirmaet.", skriver Norsk Scania i en pressemelding.