
Hvordan har norske veier forandret seg?
I anledning Statens vegvesens 150 års jubileum åpner samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen Norsk vegmuseums nye historiske utstilling, «Tida og vegen», 4. juni.
Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.
En utstillingsprosess over to og et halvt år, og en investering på totalt 20 mill. kroner, har resultert i en ny og, ifølge veimuseet, innovativ utstilling om norsk veihistorie. Du får muligheten til å bli med på en reise gjennom veihistorien i den over 1000 m 3 store utstillingen.
Norsk vegmuseum åpnet i 1992 med en historisk utstilling produsert av utstillingsarkitekt Piotr Zamecznik. Etter 20 år i tjeneste er gamle tablåer erstattet med en ny, interaktiv basisutstilling med hele 41 projektorer og 28 skjermer.
- Nye former for formidlingsteknikk og dramaturgiske grep gjør den historiske konteksten tilgjengelig og interessant også for morgendagens publikum, sier museumsdirektør Geir Atle Stormbringer.
Det er likevel lagt stor vekt på å vise frem genuine museumsgjenstander. Du kan se nærmere 100 gjenstander i utstillingen, alt fra små glassperler fra vikingtid til en massiv Brøyt gravemaskin på 12 tonn.
- Det er viktig for oss at utstillingen framstår som en ekte museumsutstilling og ikke et vitensenter, sier Stormbringer.
- Vi tilbyr både interaktivitet og teknologi, men de opprinnelige gjenstandene er fortsatt viktige for ethvert museum.
Utstillingen er resultatet av et samarbeid mellom museets fagmiljø og de danske utstillingsarkitektene i Kvorning design & kommunikation. Kvorning har lang erfaring fra denne typen utstillingsproduksjon, og har gjennomført lignende oppdrag i mer enn 40 land.
- «Tida og vegen» er blitt en unik fortelling, sier Stormbringer.