Inne i fabrikken til Splitkon.
Inne i fabrikken til Splitkon.

Splitkon åpner dørene til splitter ny fabrikk

Tirsdag 30. april åpnet Splitkon dørene til sin nye massivtrefabrikk på Åmot i Buskerud.

Publisert

Åpningen markerer starten på en ny nasjonal industrisatsing hvor bærekraftige og miljøvennlige løsninger står sentralt. Siva har investert 130 millioner i fabrikken.

Spår vekst for massivtre

Klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen sto for åpningen, og han trakk frem hvordan bruk av massivtre er med på å redusere CO2 utslipp.

- Bruk av tre i bygg vil ikke bare redusere bruken av utslippsintensive materialer som stål og betong, men også binde karbon. Dette er et godt eksempel på hvordan kompetanse og innovasjon kan resultere i en lønnsom næringssatsing som samtidig bidrar til det grønne skiftet, sa Elvestuen.

Byggeindustriens bruk av massivtre vokser raskt i Norge og globalt. Årsaken er at det går fortere å bygge med tre, løsningene er mer bærekraftige og nå kommersielt konkurransedyktige med betong og stål eller i kombinasjon med disse.

Selv om etterspørselen etter massivtre har økt kraftig de siste ti årene, var det utfordrende å finne en eiendomsaktør som var villig til å investere i det ambisiøse prosjektet.

Eiendomsdirektør i Siva, Lise Bartnes Aalberg, er glad for at de kunne bidra til å realisere den industrielle satsingen.

- Siva bidrar til næringsutvikling i hele landet, og det er viktig for oss å fremme vekstkraften i distriktene. Vi har stor tro Splitkon og på massivtre som byggemateriale, og at dette er starten på en ny bærekraftig industri for Norge, sier Bartnes Aalberg.

Siva har investert 130 millioner i det nye fabrikkbygget og Splitkon leier det av Siva. Målet er at de på sikt skal kunne kjøpe fabrikken tilbake.

Med bærekraft i fokus 

Splitkons fabrikk er på 9000 kvadratmeter, og den er «naturligvis» oppført i massivtre.

Splitkons 2019-budsjett er på 200 millioner kroner, en dobling sammenlignet med 2017-omsetningen. Om fem år er ambisjonen å omsette for en halv milliard kroner.

- Vi er naturligvis stolte over at verdens største og mest avanserte massivtrefabrikk nå står klar her på Åmot i Modum. Det gir arbeidsplasser, skatteinntekter og fremtidstro, sier Morten L. Johansen, administrerende direktør i Splitkon.

I tillegg vil satsningen på Splitkon legge til rette for ny innovasjon og kompetanseoverføring mellom ulike tremiljø og byggebransjen, som gir muligheter for videre utvikling.