Lunckefjell etter stenging og tilbakeføring til naturen.

Stengt: Lunckefjell tilbake til naturen

Viktig milepæl for stengingen av Svea og Lunckefjell.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Store Norske startet i år arbeidet med å rydde opp og fjerne alle spor etter gruvedrift i Svea og Lunckefjell. I dag ble en viktig milepæl nådd, da den nordlige utgangen på tunnelen gjennom Skolfjell ble stengt.

- Prosjektet går som planlagt og vi er nå i sluttfasen på arbeidet med Lunckefjell-gruven. Vi stenger nå gruveutgangen for å kunne planere ut området rundt, slik at det skal gå i ett med naturen, sier Anders Ringheim, byggeleder Store Norske.

Tilbake til naturen

Anders Ringheim, byggeleder Store Norske.

Miljøprosjektet følger Stortingets beslutning om å avvikle gruvedriften i Svea og Lunckefjell, og tilbakeføre gruvesamfunnene på Svalbard til naturen. Lunckefjell ble åpnet i 2014, mens Svea har levert kull som råvare til industrien i 100 år.

- Dette er et av de mest ambisiøse miljøprosjektene i Norge. Vi fjerner et helt samfunn, inkludert veier og bygninger, og etterlater det til naturen, slik det var før gruvedriften. Arbeidet har så langt gått svært bra og vi er foran skjema. Den neste viktige milepælen er stengingen av Svea Nord-gruven, som er planlagt til 1. mars 2020, sier Gudmund Løvli, leder for Miljøprosjekt Svea og Lunckefjell

Fjerner Svea-samfunnet

I 2020 flytter den nåværende leiren til en ny, midlertidig leir på Kapp Amsterdam. Etter dette skal uteområdene i Svea-samfunnet og alt av boligmasse og materiell fjernes. Siste rest av Sveas boligmasse skal være fjernet innen 2023.

- Avviklingen skjer på en kostnadseffektiv måte, og i tråd med Svalbardmiljøloven. I den grad det er mulig vil vi gjenbruke bygg og infrastruktur i Longyearbyen og ellers søke løsninger til nytte for lokalsamfunnet, sier Løvli.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS