23 METER: Hus og ledninger «sto i veien», og Henrik Kjeldsen toppfeller ei furu på 23 meter.

«Tredoktor» i luftig hogst

ULEFOSS: Henrik Kjeldsen har beina godt plantet i bakken. Men 43-åringen liker seg også i høyden. Som å klatre til topps i 20-30 meter høye trær som trenger stell og pleie. Kjeldsen er nemlig sertifisert arborist, populært kalt «tredoktor».

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Kjeldsen er utdannet agronom, har 3-årig skogskole, fagbrev som skogsarbeider – og altså sertifisert arborist. (Se ramme) Han driver enmannsforetak som landbruksentreprenør, og arbeidet fordeler seg tidsmessig likt mellom jord- og skogbruk.

2000 mål

La oss begynne på bakken. Fra 2016 har 43-åringen forpaktet Holla Gård i Ulefoss (Vestfold/Telemark) med 1072 mål korn. (Gården tilhører familien Cappelen som eier Ulefoss Jernverk, red.anm.).

HELSTAMMEDRIFT: I vinterhalvåret hogger Henrik Kjeldsen tømmer og kjører ut virket med sin stammelunner Timberjack 230A, 1987-modell.

I tillegg til kornproduksjon på de 1072 målene, dyrker Kjeldsen korn på ytterligere 420 mål. 12. mai var han ferdig med såing av 1000 mål. Til høsten skal Kjeldsen så høsthvete på ca. 500 mål.

Slipper pløying

I våronna benyttet han sin nye Horsh Avatar 6.16 SD såmaskin. Den 7 tonn tunge maskinen har frø-/gjødseltank på 5000 l, såbredde 6 m, 36 såskåler som kan justeres til dybder fra 1,2-7 cm. Maskinen sår direkte i kornstubben, og dermed slipper man å pløye.

– Jeg har stor på denne såmetoden, sier Kjeldsen som også i vinter kjøpte en ny Fendt 724 Vario-traktor med 237 hk under panseret og hydraulikkapasitet på 193 l/min. Innbyttetraktoren var den forrige generasjonen av samme modell.

4000 rundballer

Kjeldsen startet sin entreprenørvirksomhet 23 år gammel. Da kjøpte han en traktormontert krattknuser, finansiert med studielånet.

TYNNING: I tynningsdriftene benytter Kjeldsen sin mini-lastbærer Alstor som fraktes på henger trukket av en barsk «amerikaner, Ram pickup med bensin V-8’r under panseret.

– Og pengene jeg tjente på jobbene, brukte jeg til å nedbetale studielånet, ler Kjeldsen.

Arborist

En arborist kan sees på som en «tredoktor» hvor fagområdet dekker alt fra planlegging, skjøtsel, planting, vurdering, sikring og felling av trær. En arborist klatrer ofte i trær i forbindelse med beskjæring og trefelling.

Det er to utdanninger som gir rett til å kalle seg arborist. Den ene er når man har fagbrev som arborist. Dette kan i Norge kun tas på Fagskolen på Hjeltnes, Vestlandet. Den andre er ved at man er sertifisert gjennom ISA (International Society of Arboriculture) og ETW (European Tree Worker)

I tidsrommet 2003-2014 drev han leiekjøring for bønder i nærområdet. Han slo ca. 3000 mål med gras 2-3 ganger årlig, hvor deler av grasproduksjon ble til ca. 4000 rundballer.

30 meter til værs

La oss ta steget opp i høyden. Kjeldsen har i mange år drevet manuell hogst, men for seks år siden begynte han klatre i trærne for å stelle trekroner og kappe av tørre greiner. Etter flere arboristkurs tok han ifjor eksamen i regi av Norsk Trepleieforum, og han er i dag sertifisert som arborist gjennom ETW – European Tree Worker.

I disse dager «henger» Kjeldsen godt fastspent i 20-30 meter gamle eike-, aske- og bøketrær i parken på Telemark Museum på Ulefoss Hovedgård. Her trenger de gamle trærne pleie slik at eksempelvis gamle og tørre greiner ikke faller ned.

Til TOPPS: Henrik Kjeldsen «kledd» for klatring i høye trestammer.

– Dette er et større trepleieprosjekt for å sikre trygg ferdsel for besøkende, og forbedre trærnes helsetilstand, for å si det sånn. Vi må sørge for minimal risiko for brekkasje, og det blir en del klatring. De høyeste trærne er vel på ca. 30 m, sier Kjeldsen som har med seg bakkemannskap.

– Jeg må ha med meg en person på bakken som ivaretar sikkerhet for besøkende – og for meg. Og greinene vi kapper av, går direkte i flishogger’n min, en Timberwolf, sier han.

God planlegging

Sikkerhet er et nøkkelord i dette arbeidet.

– Arbeidet er jo forbundet med risiko, og det er viktig å sikre seg med sikkerhetssele, tauverk og verneutstyr for skogsarbeidere, sier han.

Om han syns jobben er skummel?

– Nei, da hadde jeg ikke drevet med dette. Men en må utvise stor grad av varsomhet og planlegge oppdragene godt på forhånd. Og så bør en være i god fysisk form, sier Kjeldsen som holder seg i form med sykling og skigåing.

Toppfelling

Ifjor måtte også den høydesterke telemarkingen tilkalles da ei furu på 23 m måtte felles fra toppen og nedover. Å felle buska på tradisjonell måte var vanskelig fordi et hus og ledninger «sto i veien».

Helstammedrift og tynning

I vinterhalvåret stikker 43-åringen til skogs for å hogge tømmer. I løpet av vintermånedene hogger han 500-1000 m³ og drar ut virket med en Timberjack 230A stammelunner (vekt 8 tonn) fra 1987. Den kjøpte han av Mathiesen Eidsvold Værk (Viken) for seks år siden.

NY REDSKAP: I våronna brukte Henrik Kjeldsen sin nye Horsh Avatar 6.16 SD såmaskin og ny Fendt 724 Vario.

– Stammelunner’n fungerer bra. Det er en robust og enkel maskin og lett å skru på. Og Cummins-motoren på 105 dieselhester er seig og arbeidsvillig, sier Kjeldsen som også tar på seg små tynningsdrifter. Virket kjører han ut med sin vesle Alstor lastbærer som tar 3 tonn i lasset. Mini-lastbæreren transporterer han på henger bak en barsk «amerikaner», pick up’n Ram (Dodge) med bensin V-8’r på 390 hk.

Powered by Labrador CMS