Gruvegiganten LKAB forstår ikke hvorfor svenske myndigheter vil hindre kvinnelige gruvearbeidere å arbeide under jord ved graviditet og i ammeperiode.
Gruvegiganten LKAB forstår ikke hvorfor svenske myndigheter vil hindre kvinnelige gruvearbeidere å arbeide under jord ved graviditet og i ammeperiode.

Vil forby gravide og ammende å arbeide under jord

I Sverige anser myndighetene nå at det er for farlig for gravide og ammende å arbeide under jord - etter at det har vært ok i 26 år.

Publisert Sist oppdatert

LKAB i Kiruna forstår ikke hvorfor Arbetsmiljöverket foreslår forbud for gruvearbeid under jord for gravide. Gruvegiganten mener det har fungert bra når bedriftene selv har gjort risikobedømmingen.

Et EU-direktiv fra 1992, og svenske myndigheters tolkning av dette i 1995 da Sverige ble med i EU, tillater nemlig at bedriftene skal vurdere risikoen etter gjeldende HMS-regler når en kvinne som arbeider under jord blir gravid.

Nå foreslår altså Arbetsmiljöverket å forandre dette til et forbud.

- Det har fungert bra i 26 år, så vi forstår ikke i det hele tatt hvorfor Arbetsmiljöverket vil forandre direktivet nå, sier Anna Lidbom, bærekraftssjef hos LKAB, til SVT.

Lidbom mener forslaget er uten historisk forankring, siden det tekniske utstyret og arbeidsmiljøet er betydelig bedre og sikrere i dag enn i 1995.

- Vi synes det rimer dårlig når vi ser hvordan arbeidsmiljøet har utviklet seg de siste årene. Det vil også fortsette utviklingen i takt med at vi blir mer digitaliserte og automatiserte, sier hun til den svenske televisjonen.

Se videoklipp på SVT.se der Lidbom fremfører kritikken mot forslaget.

Powered by Labrador CMS