Caterpillar satser hardt i Kina, men har fått seg en kraftig trøkk. Her fra selskapets enorme stand under Bauma China i Shanghai i november.
Caterpillar satser hardt i Kina, men har fått seg en kraftig trøkk. Her fra selskapets enorme stand under Bauma China i Shanghai i november.

Cat tapte 3,3 milliarder kroner

Den amerikanske giganten gikk på stjernesmell i Kina.

Caterpillar Inc. kjøpte i fjor det kinesiske selskapet ERA Mining Machinery, som produserer produksjonsutstyr for gruver under merkenavnet Siwei.

Nå har det kjøpet slått kraftig tilbake på amerikanerne.

Caterpillar skriver i en pressemelding at de har avdekket et langvarig og bevisst bedrageri gjennomført av flere ledere i selskapet. Lederne er fjernet, og nye er innsatt.

Bedrageriet skal ha skjedd før Caterpillar overtok selskapet, og det skal være et misforhold på flere hundre millioner dollar mellom bokført lagerbeholdning av gruveutstyr og hva som faktisk finnes seg på lagrene. Totalt skal det dreie seg om nesten 600 millioner dollar, eller rundt 3,3 milliarder kroner.

Caterpillar fortsetter å etterforske bedrageriet.

- Til tross for disse handlingene, mener vi fortsatt at Siwei-kjøpet er innenfor vår strategi om å utvide vår rolle som en ledende utstyrsleverandør til den kinesiske kullgruveindustrien. Vi har som mål å bruke Siwei-produkter og produksjonskapasitet, sammen med Caterpillars sterke engasjement for teknisk utvikling og sikkerhet, til å hjelpe våre gruvekunder i Kina å bli mer effektive og øke sikkerheten i gruvene deres, sier Steve Wunning, som er direktør for Resource Industries i Caterpillar. 

Forsiden nå