EN Entreprenør AS rev den gamle YX bensinstasjonen i Sandnes sentrum i desember 2019. Her ble armert betong kvernet opp direkte på byggeplassen med en Impaktor 250.

Gjenvinner armert betong på plass

Arjes Impaktor 250 kverner asfalt, armert betong og trevirke direkte på riveplassen. På en rivejobb kan en slik maskin gi færre lastebillass inn og ut av tomta, ved å gjøre massene brukbare som fyllmasser.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Den tradisjonelle måten ved å knuse betong i en kjeft, saks eller slagknuser er som ofte en relativ dyr og innviklet produksjon. Armert betong i en tradisjonell slagknuser/kjeftknuser kan skape mye komplikasjoner ved at jernet ikke blir klippet opp men kommer ut i full lengde.

Arjes Impaktor 250 er en tysk-produsert kombimaskin som løser denne utfordringen. Maskinen kan kverne både asfalt, armert betong, trevirke og søppel direkte på arbeidsplassen.

Maskinen har en to-akslet kvern kan kverne opp materialene og samtidig klippe jernet ned i små biter og videre skille bort jernet fra den «rene» massen med en overbåndsmagnet slik at ikke jernet havner i sluttproduktet.

Separert stål etter kverning av hulldekke.

Kombimaskinen har en egenvekt på 13 tonn. Kvernen kan flyttes på en maskintralle eller direkte på krokbil. Maskinen styres fra en fjernkontroll som kan opereres fra gravemaskin eller hjullaster.

Norsk importør

Returteknikk AS, som ligger på Ålgård utenfor Stavanger, fikk i 2018 agenturet på den tyske produsenten Arjes produkter for det norske markedet.

Ferdig produkt med knust betong etter kverning av hulldekke.

- Kunder har nå i over et år prøvd ut kvernen på forskjellige materialer rundt om i Norge. Denne innovative maskinen er en rimelig investering for hvilken som helst entreprenør, skriver Returteknikk i en pressemelding.

Stor miljøbesparelse

Gjennom direkte gjenvinning av forskjellige typer materialer for bruk på byggeplassen spares miljøet og, ifølge Returteknikk, lommeboka, på grunn av færre lastebiltransporter inn og ut av anleggsplassen.

- Når man gjenbruker betongen istedenfor å kjøre den bort til en alternativ gjenbruksstasjon sparer en mye transportkostnader og gjenvinningskostnader som resulterer i mer miljøvennlig produksjon. Ved å få et rent sluttprodukt på 0-60mm kan en bruke det til fyllmasse direkte på plassen, står det i meldingen.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS