Verdens største snøsmelter redder svenskene fra togkaos.
Verdens største snøsmelter redder svenskene fra togkaos.

Norwegian «snow how» hindrer svensk snøkaos

Svensk jernbane har tatt i bruk verdens største snøsmelter, Snow Removal 700.

Broderfolket har skjønt poenget med; hvorfor flytte på problemet når man kan smelte det? Dermed unngår de snøkaos på stasjonsområdene.

Øveraasen leverer

Maskineriet er 60 meter langt og flere deler til systemet er levert av Gjøvik-selskapet Øveraasen. Snøfreserspesialisten har produsert verdens største hjulgående snøfreser.

Snøsmelterkonseptet, utviklet av Trafikverket og det svenske selskapet Railcare, består av snøfreser, smeltevogn og tankvogn.

Effektiv

Maskinen samler snø i fem meters bredde med store børster og freser den inn i et dieseldrevet forbrenningskammer. Deretter renses smeltevannet for store partikler, før det pumpes over i en tankvogn.

- Dermed slipper man å flytte snøen flere ganger på et stort stasjonsområde med opptil én million m3 snø, forteller vedlikeholdsansvarlig Jan Pettersson i Trafikverket til det svenske tidsskriftet Nyteknik.

Ifølge Pettersson kan doningen rydde bort 10-20 centimeter snø fra 700 meter jernbanespor på rundt en halvtime.

For dyr i Norge

Norske Jernbaneverket har tidligere vintre testet ut en mindre, tilsvarende snøsmelter.

Ifølge prosjektleder Ove Fuglehaug har Jernbaneverket derfor utviklet annen teknologi for å kjempe mot snøproblemene.

Godt oppgradert

- De siste årene har vi investert i nytt materiell for snørydding, så maskinparken er godt oppgradert. Vi fikk en ny snørydder til Alnabru bare for noen dager siden. I tillegg setter vi i år i drift en helt ny skaremaker, forklarer han.

Skaremakeren skal hindre snøføyk, som er et stort problem i sporveksler. Maskinen sprøyter vann som holder 18 grader ut på snø to meter fra skinnegangen slik at skare dannes. Denne har Fuglehaug konstruert i samarbeid med et eksternt firma.

Forsiden nå