YS-leder Jorunn Berland krever at norske og utenlandske sjåfører skal konkurrere på like vilkår.

Vil ha minstelønn for utenlandske sjåfører

YS krever at utenlandske sjåfører i Norge må få norsk minstelønn. Det vil i visse tilfeller kreve en femdobling av lønna.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

- Det er tid for handling. Derfor krever YS allmenngjøring innen gods- og turbussbransjen, sa YS-leder Jorunn Berland på Arendalsuka tirsdag.

Berland forteller at kabotasjeregelverket så fritt at turbussjåfører med 30 kroner i timen og uten rettigheter til helge-fri jobber hele turistsesongen i Norge. Det eneste som vil redde lønnsnivået til disse sjåførene er allmenngjøring, mener hun.

Les også: Sjåførlønninger under 5000 kroner

På turbuss kreves det en minstelønn på 148 kroner i timen, tillegg for arbeid på røde dager og tilstrekkelig overnatting. På gods kreves det en minstelønn på 156,57 kroner og diettpenger.

- Vi velger for første gang å bruke allmenngjøring som virkemiddel, fordi vi ser at noe må gjøres raskt før bransjen utraderes, sier YS-leder Jorunn Berland.

- Det skal ikke lenger være lov å lønne sjåfører med så lite som fem tusen kroner i måneden, slår hun fast. 

YS-kravet om allmenngjøring for gods- og turbussbransjen i Norge får støtte fra forbundsleder Svein Furøy i Yrkestrafikkforbundet (YTF).

- Mange tiltak er foreslått, men hittil handler de fleste tiltakene i den politiske debatten om tekniske tiltak. Allmenngjøring er det eneste som vil gjøre lave lønninger og dårlige arbeidsvilkår ulovlig, sier Furøy.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS