FELLES LØFT: Brua hviler på fire vogner fra Sarens i påvente at maskinene i bakgrunnen skal grave ut ei grop å plassere den i. Konstruksjonen veier 1172 tonn, er 41 meter lang, 9 meter høy og 8 meter bred. 410 m3 betong og 86 tonn armeringsstål gikk med til å støpe den. Foto: Veidekke

1172 tonn på hjul gikk som på skinner!

BRUMUNDDAL: Det var satt av 93 timer til et «ekspressprosjekt» som Veidekke Anlegg hadde ansvaret for i Brumunddal. Det kritiske punktet var å flytte en plasstøpt jernbanebru på 1172 tonn.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

PÅ PLASS: Brua er på plass og etterarbeidet oppå og rundt den er i gang.

Man skulle tro det ville bli et heseblesende «bruddprosjekt» i Brumunddal for Veidekke på Nye Veier-prosjektet, men det ble mer hvilepuls enn «harahjerte». Hektisk ble det selvsagt, men krisene uteble og prosjektet var under full kontroll fra start lørdag 06.00 til fristens utløp onsdag 03.30 16.-21. april.

- Vi begynte planleggingen ved juletider, og har intensivert arbeidet de to siste månedene. Alt vi skulle gjøre ble 3D-modellert i forkant. Hvilke maskiner som skulle stå hvor, hvor mye de skulle laste, tidsfrister og transportavstand. Hemmeligheten er god planlegging, samt bruk av utvalgte folk og gode samarbeidspartnere, sier driftsleder Tom Stenseng i Veidekke.

HMS under press

A&T treffer han sammen med anleggsleder Kristian Sabel og får en kort omvisning på anlegget. Da vi kom på mandagen, altså midt i prosjektet, var stemningen bemerkelsesverdig rolig. Dette skyltes nok at de hadde god kontroll.

PLANLEGGING: - Planlegging er alt, sier driftssjef Tom Stenseng (t.v.) og anleggsleder Kristian Sabel i Veidekke Anlegg. Foto: Klaus Eriksen

- Hva er de kritiske punktene med et sånt prosjekt?

- HMS er i all hovedsak det mest kritiske. Med jobb dag og natt og skifte av mannskap, er det ekstremt viktig at alle kjenner til sine arbeidsoppgaver og følger avtalene, sier anleggsleder Sabel.

Derfor satte Veidekke-ledelsen av en hel time til alle vaktskiftene som var 03.00 om natten og 15.00 på ettermiddagen. Her var det full gjennomgang så langt, og alt om hva som sto på planen videre.

Tung last

Det var også noen teknisk, kritiske punkter. Ett av disse var grunnforholdene på den 225 meter lange strekningen der den 1172 tonn tunge betongbrua skulle transporteres. Strekningen ble forsterket med 60 kjøreplater i stål, hver på 2x4 meter og 30 mm tykke, som Ramudden hadde levert. Det var heller ikke, under noen omstendigheter, akseptabelt at fiberkablene og andre ledninger som normalt ligger i kabelgater langs jernbanelinjene, måtte utsettes for brudd.

Dette er utført

Betongkonstruksjonen ble plasstøpt sist høst. Denne er 41 meter lang, 9 meter høy og 8 meter bred, og det gikk med 410 m3 betong og 86 tonn armeringsstål for å støpe den.

Prosjektet startet 06.00 lørdag morgen 16. april. Først ble strømmen til jernbanen kuttet, og deretter kunne man fjerne skinner og annen jernbaneinfrastruktur, bortsett fra kjøreledningen.

Deretter startet utgravingen. På forhånd var det beregnet at 8750 m3 masse skulle graves bort, tilsvarende 437 lass med dumper-teamet 2xA25, én A30, én A40 (alle Volvo) og én Cat 730. Graveinnsatsen besto av én 352, én 336, én 325 (alle Cat), én 235 og én 355 (begge Volvo). Massen ble kjørt 180 meter til et deponi der Volvo-hjullasterne L180 og L110 jobbet.

33 MINUTTER: - Dette gikk strålende, slår formann Bjørn Even Aakre i Sarens fast etter transporten og plasseringen av brua. Foto: Klaus Eriksen

Kjøretid: 33 minutter

Etter at massene var gravd bort og et tre meter tykt lag med nye og friske masser var lagt som fundament for brua, ble kjøreplatene lagt ut. Deretter kunne transporten av selve konstruksjonen starte. Distansen var 225 meter, og denne delen av oppdraget ble utført av selskapet Sarens som har spesialutstyr for slike oppgaver. Det ble benyttet fire vogner med totalt 38 spesialakslinger. Hver aksling har fire hjul som kan dreies og snus i alle retninger. Prisen for én slik aksling er på ca. en million kroner, og Sarens som er et verdensomspennende selskap, har rundt 2000 slike i styrken sin. Et par milliarder kroner i akslinger, altså.

BALLASTPUKK: Denne pukken er ferskvare rett fra Sørli-bruddet, og nyvasket før den helles på brua. Foto: Klaus Eriksen

Men tilbake til Brumunddal. Vognene ble kjørt inn under brua, og en ekstra stålkonstruksjon ble presset opp mot undersiden av kjørebanen på brua. I tillegg ble kraftige stempler presset ut mot sidene for å holde konstruksjonen stabil. Deretter var det tut og kjør.

- Det gikk veldig bra, og det det tok 33 minutter fra vi begynte å rulle, til konstruksjonen var plassert og vognene var tilbake til utgangspunktet, sier Sarens-formann Bjørn Even Aakre.

- Hva skal til for at jobben dere gjør skal gå bra?

- God kommunikasjon med kunden er alfa og omega, og uten å skryte alt for mye, så har det vært helt prikkfritt her, sier Aakre.

- Dere har kanskje løftet tynge saker enn dette før?

- Rekorden vi har flyttet i Norge er 26.000 tonn. Det var en oljejekk til en plattform. Når det gjelder flytting på vogner som her, er rekorden 12.800 tonn, smiler Sarens-formannen som holder til i Verdal når de ikke er på tur.

Tilbakefylling

Med konstruksjonen på plass, kunne tilbakefyllingen av nye masser starte, beregnet til 3100 m3, eller 155 lass om man vil. Alle lassene ble logget på sekundet for å se om man holdt tidsfristene. På forhånd hadde Veidekke-lederne regnet ut hvor lang tid lastejobben ville ta om hver syklus tok 2 minutter (7 timer), 3 minutter (11 timer) eller 4 minutter (16 timer). Snittet ble 3,17 minutter pr. lass, godt innenfor rammene.

10 TONN: Med 10,5 tonn i kroken løftes denne betongplata på plass. Platen forbinder brua til «fast grunn».

Når massene rundt konstruksjonen var tilbakefylt, kunne arbeidet på og rundt toppen av brua starte. Spesialstøpte betongkonstruksjoner ble løftet på plass på hver side av brua for å danne overgang fra bru til grunn. Til å holde betongplatene på 10,5 tonn, og møysommelig senke dem ned der fire hull i platene skulle passe i fire stag på brua, ble det benyttet en splitter ny Cat 352 NG beltegraver som kom direkte fra klargjøring hos forhandler Pon Equipment til prosjektet.

- Det var litt spenning knyttet til at maskinen kom rett fra klargjøring og til dette prosjektet, men Pon var veldig klar over at det ikke måtte skje noe med denne maskinen på dette oppdraget. Maskinen har fungert til punkt og prikke, sier Marius Storhaug Nyløkken fra Lesja Bulldozerlag AS.

Lokale entreprenører

DER: Gjengen ser gjennom hullene i betongplaten og finner stagene som sitter i brukonstruksjonen. Deretter senkes den 10 tonn tunge platen ned. Foto: Klaus Eriksen

Lesja-selskapet var sammen med de to Vinstra-entreprenørene Erling Rolstad AS og Åge Haverstad AS, med på det spesielle oppdraget med Veidekke.

- Når vi skal gjøre noe spesielt, må vi ha med noen gudbrandsdøler vet du, smiler Veidekke-driftssjef Tom Stenseng og smiler. Han er selv fra Kvam i Gudbrandsdalen, og kjenner veldig godt til de som kom gjennom nåløyet.

- Dette har vært helt kanon å få være med på. Jeg er mye på kontoret om dagen og regner på anbud, men da dette dukket opp meldte jeg meg, sier Storhaug Nyløkken som kjørte 352-maskinen til Lesja Bulldozerlag AS.

A&T traff også to av dumperførerne som var med på prosjektet, Simen Sveine fra Åge Haverstad og Even Stadeløkken fra Erling Rolstad AS.

TO FRA VINSTRA: Vinstra-entreprenørene Erling Rolstad AS med Even Stadeløkken (t.v.) og Åge Haverstad AS med Simen Sveine (t.h.) var på plass. Her med driftsleder Tom Stenseng (midten) fra Veidekke Anlegg. Foto: Klaus Eriksen
LESJA BULLDOZERLAG: Teamet fra Lesja Bulldozerlag, Marius Storhaug Nyløkken (f.v.) og Øyvind Stavheim delte på en splitter ny Cat 352-graver som kom rett fra klargjøring til prosjektet. Foto: Klaus Eriksen

- Her har det vært fokus på å få lasset ut av dumperkassen og hente et nytt. En promp og en fis, så er det over, beskriver Sveine.

- Dette har vært veldig moro, og det er spesielt gøy å se at det skjer noe så fort, sier Stadeløkken.

Rakk fristen

Lurer du på om «oppdrag ny jernbanebru» ble gjennomført innen fristen? Det ble det. Stenseng påpeker at den siste ballastpukken var lagt og komprimert 20 timer før tidsfristen løp ut, og at de påfølgende jernbanetekniske oppgavene også ble utført innen fristen. Dermed slapp de unna timesbøter på 100.000 kroner timen, og toglinjen kunne åpnes for trafikk.

Stenseng berømmer spesielt det gode samarbeidet Veidekke Anlegg, Veidekke Bane og Bane Nor hadde på Nye Veier-prosjektet.

Powered by Labrador CMS