Ber statlige transportkjøpere bruke Fair Transport

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) lanserer nå kvalitetsprogrammet Fair Transport i Norge. Det skal gjøre det lettere å velge transportbedrifter som er trafikksikre, tar miljøansvar og ikke fremmer sosial dumping.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Som et ledd i arbeidet med å gi transportbransjen mer ordnede forhold, lanserer NLF nå et kvalitetsprogram som skal gjøre det lettere for transportkjøpere å velge bærekraftige, trafikksikre og sosialt ansvarlige alternativer.

- Dette er verktøyet næringen har ventet på, forteller administrerende direktør Geir A. Mo i en melding.

Merkevaren Fair Transport er utviklet i NLFs søsterorgan Sveriges Åkeriföretag, og tas nå i bruk også i Norge.

- Transportbedrifter som slutter seg til Fair Transport forplikter seg til å møte strenge krav til arbeidsvilkår, trafikksikkerhet, klima og miljø. Vi har allerede flere hundre NLF-bedrifter som oppfyller disse kriteriene. Nå er målet å verve enda flere, og at så mange transportkjøpere som mulig skal ta ansvar og benytte seg av Fair Transport, sier NLF-direktøren.

Skal spre budskapet

Denne sommeren legger NLF ut på en turné for å gjøre Fair Transport kjent hos transportkjøpere over hele landet. Fair Transport-lastebilen skal kjøres fra Kristiansand i sør til Alta i nord frem mot Stortingsvalget i september. Ved hvert stopp blir det arrangert møter og presentasjoner av konseptet for lokale transportkjøpere.

- Det vil være et særskilt fokus på statlige og kommunale transportkjøpere. Det er vår mening at disse må gå foran som et godt eksempel og ikke benytte seg av transportører som undergraver kjerneverdiene i trafikksikker, miljømessig og sosialt ansvarlig transport, sier Mo.

Dette er Fair Transport

Fair Transport er et forpliktende kvalitetsprogram for veitransportører. Programmet har som mål å styrke trafikksikkerheten, senke utslipp av miljø- og klimagasser og bedre sjåførenes sosiale forhold.

Fair Transport skal motvirke «usunne holdninger i transportkjeden» som bidrar til flere ulykker, organisert transportkriminalitet, skjeve konkurranseforhold og sosial dumping.

Ved å bevisstgjøre transportkjøperne sitt medvirkeransvar, og samtidig tilby statlige, kommunale og private transportkjøpere et verktøy som sikrer anskaffelse av bærekraftige transporttjenester, ønsker NLF å gjøre kjøp av samfunnsansvarlig kvalitetstransport mer anerkjent og tilgjengelig.

For å være en Fair Transport-bedrift må transportøren ha:

  • Godkjent trafikksikkerhetsprogram
  • Opplæring i utslippsvennlig kjøreadferd
  • Fullverdig HMS-system
  • Program for bærekraftig bedriftsledelse, herunder arbeidsmiljø og sosialt ansvar
Powered by Labrador CMS