Mobile fartshumper som fartsreduserende tiltak ved veiarbeid.
Mobile fartshumper som fartsreduserende tiltak ved veiarbeid.

Slike humper skal beskytte veiarbeiderne

Å jobbe midt i trafikken er en utsatt arbeidsplass der nestenulykker og farlige hendelser oppstår. Men nå kan mobile fartshumper øke trafikksikkerheten både for personell og trafikant.

Publisert Sist oppdatert

En mobil fartshump er en flyttbar løsning som legges over veibanen for å begrense hastigheten på kjøretøyer som passerer veiarbeidsområder. I samarbeid med Statens vegvesen tester NCC nå ut dette som et forebyggende tiltak under veiarbeider.

- ­­Vi ønsker ta i bruk disse for å øke sikkerheten til våre medarbeidere som jobber langs veiene, sier HMS-sjef Anders Sørsdal Nyhus i NCC Infra Services i en melding.

I 2016 registrerte NCC Infra Services seks hendelser med kritisk risikopotensiale for selskapets personell langs norske veier. Ifølge tall fra Statens vegvesen ble det i fjor innrapportert 1016 hendelser i kategorien Trafikkregulering/arbeidsvarsling for alle veiavdelinger i Norge.

Behøver godkjenning

Men løsningen må godkjennes av norske veimyndigheter for å kunne tas i bruk. I mai gjennomførte NCC og Vegvesenet forsøk på riksvei 7 i Buskerud for å registrere hvordan bilistene reagerer og erfare øvrige trafikk-effekter av humpene.

Operatør i NCC, Stian Gjermundbo Bakken, kjenner økt trygghet på jobb som trafikkdirigent når mobile fartsdumper brukes ved veiarbeid.
Operatør i NCC, Stian Gjermundbo Bakken, kjenner økt trygghet på jobb som trafikkdirigent når mobile fartsdumper brukes ved veiarbeid.

- Vi ønsker blant annet å se effekten av humpene i forhold til bilene som skal passere, og at trafikkavviklingen går som den skal. Riktig bruk av humpene samt tiltrekkelige trafikkberegninger er også avgjørende for en tillatelse for bruk som fartsreduserende tiltak ved veiarbeid, sier overingeniør John Bjørnstad Olsen i Statens vegvesen.

- Kan ikke vente

Mobile fartshumper kan benyttes der man anvender manuell dirigering av trafikken som passerer veiarbeidsområder. Etter skilting møter bilisten fartshumpen for at farten reduseres frem til trafikkdirigenten og veiarbeiderne.

- Vi får rapportert mange uønskede hendelser og farlige forhold for våre trafikkdirigenter, og kan ikke vente på at noe mer alvorlig skal skje. Med dette ønsker vi å ta aktivt grep for å få på plass tiltak for bedre trafikksikkerhet, sier Nyhus i NCC.

Ifølge Nyhus er anleggsbransjen opptatt av mobile fartshumper som fartsreduserende tiltak som kan gjøre en utsatt arbeidshverdag ute på veiene sikrere.

- Dette er like relevant for alle entreprenører som jobber på vei, sier han.

Blant annet jobber et eget uvalg i bransjeorganet Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) med saken.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS