Etter flere tøffe år i Italia, er det positive tegn  å spore nå. Her fra Samoter-messen i Verona for seks år siden.

- 625.700 maskiner i 2016

Arrangøren av den italienske store utstillingen Samoter, hevder maskinsalget i verden blir rundt 625.700 maskiner i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Det er i tilfelle en liten økning på 0,4% fra 2015 ifølge beregninger analyseselskapet Prometeia Study Centre har utført for Samoter-arrangøren.

Den 30. utgaven av Samoter arrangeres i Verona 22.-25. februar, og optimismen er større enn på flere år. Samoter har som det italienske anleggsmarkedet slitt i motbakke etter finanskrisen som traff med full styrke i 2008, men nå er det forventet langt bedre salg i Italia og flere andre steder.

Salget i Europa har økt med 11%, men i Italia økte salget fra januar til september med hele 32% (7551 maskiner). Det forventes ytterligere vekst med 38% de kommende to årene for Italias del.

Pilene peker opp

Analyseselskapet forventer at salget i verden kan øke betydelig de to kommende årene, hele 38% mer enn 2016 faktisk. 863.000 maskiner i 2018 er mulig, mener Prometeia Study Centre. Da legges det til grunn av en rekke utviklingsmarkeder øker salget betydelig, som for eksempel Latin-Amerika (+61%), Sentral- og Øst-Europa (+55%), India (+33%) and Kina (+27%).

Det er ikke gitt at alt dette inntreffer, men optimismen er tilbake. Kina tror man vil snu etter fem år på rad med betydelig nedgang. Også i etablerte markeder forventes det vekst, som for eksempel Japan opp med 57%, Nord-Amerika opp med 53% og Vest-Europa opp 12%.

Donald Trump

Det er en rekke signaler rundt om i verden som trolig gleder de som selger maskiner, og de som bruker dem. Det forventes blat annet at Donald Trump skal investere 1000 milliarder dollar i infrastruktur når han tar over som president i USA.

Kina bygger vei og jernbane fra Kina og helt til Midt-Østen og Europa og EU utvikler Øst-Europa i økende takt.

Det er også ventet at Russland vil snu den negative utviklingen landet har vært inne i etter annekteringen av Krim i 2014. At Trump vant valget i USA sees på som positivt med russiske øyne.

Powered by Labrador CMS