REKORTSTORT: Bård Benum, adm. direktør i Powel, på vei opp på scenen for å ønske rundt 800 deltakere velkommen til Community Connected i Trondheim.
REKORTSTORT: Bård Benum, adm. direktør i Powel, på vei opp på scenen for å ønske rundt 800 deltakere velkommen til Community Connected i Trondheim.

Powel-fest med 800 deltakere

TRONDHEIM (AT.no): Den norske teknologibedriften Powel feiret 20 år med ikke mindre enn 800 deltakere på arrangementet Community Connected i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

I sin velkomsttale i den store salen på Clarion Hotel & Congress i hjembyen til Powel, sa adm. direktør at teknologibedriften ble etablert som en spin-off fra det teknologiske miljøet på Sintef i Trondheim.

Startskuddet gikk altså for 20 år siden, og nå er det snaut 500 ansatte i selskapet, avdelinger «overalt» og 1300 kunder i hele Europa. Selskapet lager løsninger for en rekke bransjer som fornybar energi, energihandel, strøm, varme, fiber, kommunalteknikk og bygg og anlegg.

Digital tidsalder

Uansett hvilken bransje man selv er berørt av, er det en fellesnevner i dagens utvikling. Vi er i den digitale tidsalder, ofte kalt den fjerde industrielle tidsalder, det produseres vanvittige mengder data og det legges igjen enorme mengder spor fra elektroniske enheter vi benytter i hverdagen. Utfordringen er å benytte denne informasjonen til smarte løsninger som effektiviserer hverdagen vår og øker sikkerheten i prosjektene.

- 3,5 milliarder mennesker, altså rundt halvparten av verdens befolkning, er på internett. 1,8 milliarder er på Facebook, altså rundt 25% av verdens befolkning. I 2007 kom den første smarttelefonen, og tre milliarder mennesker bruker smarttelefon nå. I 2020 har seks milliarder en smarttelefon. En iPhone 6 er 300 ganger sterkere enn den første superdatamaskinen som for øvrig kostet 16,6 millioner euro, sa adm. direktør Bård Benum da han åpnet konferansen 9. november.

1985 – 2016: Michael J. Fox tittet inn i en annen tidsalder gjennom en brille i filmen Back to the Future. Nå tester Powel ut Microsoft Hololens-brillen til bruk i blant annet anleggsbransjen. Bård Benum i Powel på scenen med brillebilder i bakgrunnen.
1985 – 2016: Michael J. Fox tittet inn i en annen tidsalder gjennom en brille i filmen Back to the Future. Nå tester Powel ut Microsoft Hololens-brillen til bruk i blant annet anleggsbransjen. Bård Benum i Powel på scenen med brillebilder i bakgrunnen.

 

Derfor er det viktig

- Hvorfor sier jeg dette? Datakraft er viktig for Powel. Internet er viktig og preger løsningene vi utvikler. Deling som Facebook er et godt eksempel på, er viktig for løsningene. Mobilitet har vært viktig i mange år, fortsatte Benum.

For bygg- og anlegg vil 3D-modeller i langt sterkere grad prege prosjekteringen i fremtiden. Mange mener de gamle tegningene innen overskuelig fremtid vil være en saga blott, og at man i fremtiden vil stå ute på prosjektet og ser på en iPad, eller i en digital brille, når man trenger informasjon om prosjektet. Bård Benum rakk for øvrig å gi Michael J. Fox litt skryt for å være meget fremtidsrettet da Fox i filmen Back to the Future fra 1985 kikket inn i en spesiell brille og så inn i en annen tidsalder. Powel tester ut Microsoft Hololens-brillen i disse dager, blant annet for å se hvordan den fungerer med å laste opp et prosjekt og studere dette i 3D (se A&T nummer 10, 2016).

Ved å gjøre mer digitalt, lage 3D-modeller og samkjøre data, skal prosjektene blir sikrere mot menneskelig feil og man kan gjøre endringer som alle får tilgang til med det samme. Dette var tema på flere an innleggene som handlet om anleggsbransjen som vi vil omtale i neste utgave av Anlegg&Transport.

Innovasjonspris

Norconsult ved Simon Mulelid og Hege Anita Eckhoff ble tildelt Powels Innovasjonspris på festmiddagen på Community Connected. Powels Innovasjonspris blir tildelt en kunde, representert ved en person/personer, som har vært en god samarbeidspartner for Powel og en aktiv deltaker i utvikling og testing av Powel-løsninger.

Juryen består av ansatte i Powel, og i utvelgelsen legges det vekt på kriterier som innspill til videreutvikling, innovasjon og dedikasjon til å være med på et utviklingsløp.

Slik er juryens begrunnelse for prisen Norconsult fikk:

Norconsult har gått i bresjen for digitalisering av bygg- og anleggsbransjen I Norge. De mottar prisen for sin dedikasjon til digitalt design og tegningsløse prosjekter. Norconsult har i løpet av det siste året vist mot og engasjement, og de har tatt bruken av Powels programvare til et helt nytt nivå med sine design av komplekse infrastrukturprosjekter. De har satt seg ambisiøse mål som har krevd rask læring hvor nye ideer har blitt utviklet og implementert som en del av pågående prosjekter. To av prosjektene ble presentert under brukerkonferansen: Vamma og Rogfast.

I tillegg til Norconsult fikk også Agder Energi og TrønderEnergi Kraft innovasjonspriser innen andre kategorier.