Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap), markerte første spadetak på Lambertseter flerbrukshall med en Hitachi ZX135 US gravemaskin.

Første «fossilfrie anleggsplass»

Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap), markerte første spadetak for «landets første fossilfrie anleggsplass» ved å sette skuffa i jorda på Lambertseter flerbrukshall i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Kultur- og idrettsbygg Oslo KF startet fredag 30. september opp byggearbeidene ved Lambertseter flerbrukshall. Byråd Geir Lippestad markerte første spadetak ved å sette skuffa i jorda fra en 15-tonns fossilfri gravemaskin. Dermed gikk startskuddet for den første fossilfrie anleggsplassen i Norge, skriver kommuneforetaket i en pressemelding.

Det betyr at alle anleggsmaskiner på byggeplassen skal være elektriske eller gå på biodiesel. Det samme gjelder oppvarming og tørking av byggeplassen.

- Oslo har høye miljøambisjoner, og jobber målbevisst med å redusere klimagassutslippene med 50 prosent innen 2020. Anleggsmaskinene står for rundt 6,5 prosent av klimagassutslippene i Oslo. Derfor vil vi nå stille krav om at alle eiendomsforetakene i Oslo kommune innfører fossilfrie byggeplasser der dette er praktisk mulig og hensiktsmessig, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

- Vi vil være en pådriver og utfordre anleggsbransjen til å komme opp med løsninger som møter kravene om fornybare anleggsplasser.

Lambertseter flerbrukshall er Kultur- og idrettsbygg Oslo KFs pilot for fossilfri anleggsplass. Foretaket er svært fornøyd med responsen fra en bransje som ble utfordret mer enn vanlig da foretaket la inn konkrete krav i anbudskonkurransen om fossilfri anleggsdrift.

- Vi opplever at bransjen ønsker å strekke seg når vi konkretiserer miljøkravene. I dag er vi svært fornøyd med å ha startet opp fossilfri anleggsdrift i et spennende byggeprosjekt, sier direktør Eli Grimsby i KID.

Fossilfritt blir standard

Første spadetak på Lambertseter markerer samtidig starten for en rekke andre miljøvennlige byggeplasser i Oslo. Fossilfri-kravet er ikke bare blitt standard i alle kontraktene til Kultur- og idrettsbygg. De andre kommunale foretakene i Oslo vil nå også sette krav om fossilfrie byggeplasser.

- Som en stor utbygger, ønsker Oslo kommune å ta et klart miljøansvar. Vi har høye forventninger til responsen i markedet, og gleder oss til å gå i front for fossilfrie anleggsplasser, sier Lippestad.

Spesielt tilrettelagt for bryting

Foruten å være en miljøvennlig byggeplass, blir Lambertseter flerbrukshall den første kommunale hallen i landet hvor man har planlagt for bryting gjennom hele prosjekteringsfasen, og hvor brukerne har sittet i nær dialog med byggherren for å skreddersy brytearealet etter sitt behov.

- Vi er opptatt av at idrettsanleggene vi bygger skal være mest mulig funksjonelle for brukerne, og er veldig fornøyd med å kunne legge til rette for økt rekruttering i en sport der mange sier de har følt seg litt stemoderlig behandlet, sier Grimsby.

I tillegg til bryting, skal hallen på rundt 2300 kvadratmeter tilrettelegges for håndball, allidrett og hallidretter. Når hallen ikke brukes til organisert trening, skal den brukes til kroppsøving for skolebarn og ungdom i nærmiljøet.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått til et positivt taktskifte i mange byggeprosesser knyttet til idrettsanlegg i Oslo kommune. Oslo trenger flere idrettshaller, og jeg gleder meg over at Lambertseter flerbrukshall vil stå ferdig i løpet av desember 2017, sier byråd Lippestad.

Anlegget skal ha tribuneplasser i to plan til rundt 200 personer. I tillegg skal anlegget inneholde fire sett garderober, trim- og styrkerom, klubbrom, kjøkken og materiallager.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS