Ketil Solvik-Olsen vil sikre ryddige forhold og rettferdige konkurranseregler i transportbransjen.

Ønsker ryddigere transportbransje i Europa

Samferdselsministeren med på felles initiativ.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

 - Vi må sikre ryddige forhold og rettferdige konkurranseregler i transportbransjen. Det handler om bedre trafikksikkerhet og gode arbeidsvilkår. Jeg er glad for at så mange land nå går sammen om å sikre bedre regler i transportbransjen i Europa, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Ketil Solvik-Olsen har, sammen med transportministerne i Østerrike, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia og Luxembourg, sendt brev til EU-kommisjonæren for transport, Violeta Bulc.

Dette gjøres i forbindelse med at EU-kommisjonen planlegger å foreslå en rekke initiativer på veitransportområde. Brevet tar opp flere problemstillinger i det indre transportmarkedet som de mener er til hinder for en fri og rettferdig konkurranse i det europeiske markedet.

- Norge er tjent med å samarbeide om et felles regelverk. Vi er et lite land med stor grad av internasjonal handel. Nordmenn reiser og handler mye med utlandet, da må vi gjøre det enkelt og ubyråkratisk å drive næringsvirksomhet over landegrensene. Samtidig skal vi sikre at de transportørene som krysser grensene ikke kan operere i et vakuum av tilsyn, lover og avgifter. Det må være de beste bedriftene som vinner i konkurransen, ikke de som lurer seg unna ansvar, sier Solvik-Olsen

Vil forby ukehvil i bilen

Det fremheves i brevet at det er viktig med like konkurransevilkår for transportørene. I tillegg er det ønskelig at EU-kommisjonen tar hensyn til sosiale aspekter og sikkerhetshensyn i veitransportsektoren når nye regler skal utformes.

Her er noen punkter er særlig framhevet. Blant annet at kontroll av eksisterende regelverk bør bli bedre, og tiltak for å unngå bruk av «postbokssekskaper» innen veitransporten.

I tillegg fremheves det at det bør forbys at en sjåfør tar sin ukehvil i kjøretøyet, og at det settes i verk tiltak for bruk av såkalte varebiler i internasjonal transport.

Felles marked

Det fremheves i brevet at det er viktig å ha et felles europeisk marked, men det er også viktig å se på de felles grunnleggende verdiene som preger EØS. Medlemsstatene er blant annet forpliktet til å anvende prinsippene om ikke-diskriminering.

- Vi må sørge for at det regelverket vi har på transportområdet ikke omgås, og sikre at det er mulig å iverksette tiltak for å unngå det, sier samferdselsministeren.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS