Blåkläder satser på kvinner

Det er få kvinner innen bygg og anlegg, hvilket lenge har vært gjenspeilet i markedets utvalg av arbeidsklær for kvinner. Blåkläder ønsker nå å bidra til en justering av dette.

Publisert Sist oppdatert

- Selv om det er gjort mye for å trekke kvinner til håndverksindustrien, er kvinnene fortsatt i mindretall. Årsaken til dette er naturligvis sammensatt, men vårt initiativ om å tilby like muligheter for menn og kvinner innen arbeidstøy, er ment å være et skritt i riktig retning, sier administrerende direktør i Blåkläder, Henrik Holm.

Kvinnelig testpanel

I utviklingsprosessen vil Blåkläder blant annet benytte et testpanel for evaluering av det nye sortimentet. Panelet skal bestå av kvinnelige «testpiloter» som er vant til å tilbringe lange arbeidsdager i arbeidstøy.

- Produktutvikling innen arbeidstøy for kvinner henger etter. Alle håndverkere bør være i stand til å finne klær som holder mål når det kommer til å passform, funksjon og kvalitet. Ved å likestille kvinnene på dette området, håper vi å sende de riktige signalene til kvinner som ønsker å jobbe i industrien, sier Holm.

Vil forhindre «kjønnsmerking»

Både hos bygg- og anleggsselskapet Peab og hos bolig- og boligprosjektutvikler JM, påpekes det at større mangfold er avgjørende for overlevelse i hele bransjen.

- Det er helt nødvendig at vi gjør alt vi kan for å forhindre «kjønnsmerking» av ulike roller, og at vi har fokus på å rekruttere fra begge kjønn til alle stillinger i selskapet. Det er stor etterspørsel etter arbeidstøy som er utviklet spesielt for kvinner, så vi ønsker definitivt Blåkläders satsning velkommen, sier Maria Hernroth, konsernansvarlig for likestilling og mangfold hos Peab.

JM er en av flere bedrifter som har et mål om at 20 prosent av deres håndverkere skal være kvinner innen 2030:

- Vi kan se at antall kvinner på ledernivå øker, men blant håndverkere er ikke økningen like tilfredsstillende. Blåkläders satsning på kvinner er viktig. Å tilby kvinner de samme mulighetene som menn også på dette området, er en viktig faktor for alle arbeidsgivere som ønsker å fremstå som seriøse, sier Mona Backlund, arbeidsmiljøsjef i JM.