Radioaktivt oppdrag

Når det er snakk om arbeid i radioaktive områder, blir alt litt mer komplisert. Service på denne Palfinger WT 1000 personliften var ikke noe unntak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Tjue år etter reaktorulykken i Tsjernobyl, Ukraina, er flere hundre tonn radiaktivt materiale fortsatt begravd under raskt oppsatte dekkende «sarkofager».

En ny konstruksjon er designet for å erstatte den nå sprukne konstruksjonen og gi en mer permanent beskyttelse mot radioaktive lekkasjer.

En Palfinger WT 1000 er med på operasjonen skriver Palfinger i en pressemelding. Personliften på bildet over er nå sendt til Krefeldt i Tyskland for service og vedlikehold. Dette er alt annet enn en normal service-operasjon, skriver Palfinger.

4000 personer på Tsjernobyl-jobb

Ca. 500 meter fra den tidligere kjernereaktoren, arbeider ca. 4000 personer med å bygge en stor «dom» - en «sarkofag».

Den er ca. 120 meter høy og skal etter planen stå ferdig i 2017. Den skal da plasseres over ruinene, og den er designet for å hindre radioaktive lekkasjer i 100 år.

Palfinger-plattformen for manuelt arbeid i stor høyde - opp til 102,5 meter - blir brukt døgner rundt hele uken under vanskelige klimatiske forhold. Vintrene kan bli kalde og somrene varme i Tsjernobyl. Etter å ha deltatt i en kontinuerlig arbeidsprosess i tre år, var det tvingende nødvendig å få WT 1000-en på service.

Radioaktive målinger

For at dette skulle kunne skje, måtte personliften fraktes tilbake til Tyskland. Det omfattende arbeidet på Palfinger-en kunne ikke ha blitt utført i Ukraina, opplyser selskapet.

- Dette var nytt for oss. Vi måtte forholde oss til regelverket om radioaktive gjenstander. Vi ønsket heller ikke å ta noen sjanser, sier Michael Mandel, serviceleder i Palfinger.

Etter å ha snakket med myndigheter, leger og eksperter på radioaktivitet, sendte Palfinger en ansatt til Tsjernobyl. Radioaktive nivåer ble mål før under og etter reisen.

Tilbake i mai

Dette er den mest komplekse service-operasjonen Palfinger har utført:

- Vi laget transportplaner med utførende entreprenør Nowarka og myndighetene. Det viktigste under transporten til Tyskland, var at det ikke ble spredd radioaktivitet, sier Mandel.

Det viste deg imidlertid at utstyret var ufarlig med tanke på kjernefysisk stråling.

3. februar ankom WT 1000-en under streng sikkerhets-protokoll til en hall i Krefeld der servicen kunne starte.

I tillegg til utskifting av hydraulikkslanger, fikk også chassiset full service. Personliften skal settes i arbeid igjen i Tsjernobyl i mai 2016.

Tekniske fakta om personlift WT 1000:

Min. tillatt totalvekt for kjøretøyet 60,0 tonn
Maks. arbeidshøyde102,5 meter
Maks. bakkehøyde100,5 meter
Maks. arbeidsområde til siden 36,0 meter
Løftevinkel jib arm115°
Maks. tillatt kurvlast 600 kg
Svingsektor kurv 2 x 80°

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS