- Vi utvider sesongen med å tenke nytt og ta i bruk innovative produkter, sier marked- og verdikjedeleder Caroline Markussen.
- Vi utvider sesongen med å tenke nytt og ta i bruk innovative produkter, sier marked- og verdikjedeleder Caroline Markussen.

Steinlegging om vinteren

Landskapsentreprenøren A. Markussen AS i Narvik har unormal vinterarbeid – takket være Heatwork teletiner.

Publisert Sist oppdatert

Normalt er ikke steinlegging vinterarbeid. Men A. Markussen AS har for første gang noensinne engasjert nye steinleggere i januar. Tidligere var vinteren lavsesong med lite arbeid.

- Nå har vi behov for mer arbeidskraft. Sesongarbeidere tas inn utenfor sesong og det har for første gang blitt ansatt steinleggere i januar måned, sier prosjektleder Torbjørn Johnsen hos A. Markussen AS i en pressemelding.

Utviklet seg til helårsdrift

Med god hjelp fra søsterselskapet Heatwork AS og deres teknologi kan A. Markussen jobbe året rundt med blant annet grunnarbeid, landskapsutforming og steinlegging.

I bedriftens maskinpark finnes det nå 10 stk. Heatwork-­maskiner, også kjent som teletinere.

-­ Vi utvider sesongen med å tenke nytt og ta i bruk innovative produkter. Dette gjør at vi kan drifte våre avdelinger med full bemanning også vinterstid, sier marked- og verdikjedeleder Caroline Markussen.

Videre forteller hun at bedriften for tiden har flere store oppdrag både i Narvik, Tromsø og Harstad.

Ikke risikofritt

A. Markussen er engasjert av Peab i forbindelse med etablering av «Det fjerde hjørnet» i Narvik, og jobber nå på spreng for å få på plass 2.500 kvadratmeter stein rundt bygget som skal stå klart 4. mars 2016.

Natursteinhellene som legges rundt «Det fjerde hjørnet», er to typer skifer – Offerdal og Otta. Før steinen settes må telen bort.

-­ Setninger i ettertid er alltid et faremoment. Det er ikke risikofritt å legge stein om vinteren, men vi minimerer risikoen ved bruk av Heatwork, sier Torbjørn Johnsen.

Hålogalandsbrua

I tillegg til prosjektet i Narvik jobber avdelingen med rundkjøringer og trafikkøyer tilknyttet Hålogalandsbrua som skal stå ferdig i 2017.

Her settes det skifer i spesielle mønstre, samt legging av små-­ og storgatestein. Også her brukes teletineren flittig.

Avdelingen deres i Harstad jobber med lignende prosjekt i Kanebogen kryss, som er en del av Harstad-pakken.

- Vi startet opp med dette prosjektet like før jul, og har dermed jobbet oss igjennom en særdeles kald periode. Vi bruker Heatwork-maskinen til tining av tele, snø og is, samt isoleringsmatter for å vedlikeholde de klargjorte områdene til vi er klar for å sette stein, sier prosjektleder Johnsen.

Skolefornyelse

Også i Tromsø er det nok å henge fingrene i vintermånedene. Her jobber bedriften blant annet med rehabilitering og fornyelse av utomhusareal tilknyttet utbygging av Breivang skole.

Grunnarbeidet er utført, og det settes nå støttemurer og belegg i Oppdal-skifer, samt asfalt og natursteinsdekke med og uten gatevarme.

- Vi hadde umulig klart å drifte vinterstid uten bruk av Heatwork-­maskiner. Vi tenker nytt og er kreative i måten vi løser problemstillinger på.  Vi jobber kontinuerlig for å være en bedrift som kan levere uansett årstid. Det er bra at byggherrene ser det er mulig å produsere til tross for vinter og vanskelige arbeidsforhold, sier daglig leder Florian Aschwanden.