Manglende hjul, overlastet, uten ABS og bombrikke.
Manglende hjul, overlastet, uten ABS og bombrikke.

- Livsfarlig transport

Statens vegvesen kom over flere graverende tilfeller i sine tungbilkontroller mandag.

Publisert Sist oppdatert

Statens vegvesen hadde storkontroll på Malvik i Sør Trøndelag mandag. Totalt ble 2000 kjøretøy, både store og små, kontrollert.

En av de kontrollerte tilhengerne manglet et hjul, og i tillegg kjørte vogntoget med overlast fordi det manglende hjulet gjorde at lasten ble fordelt på færre aksler. ABS-bremser og bombrikke manglet også. Det resulterte i kjøreforbud, 12.4000 kroner i overlastgebyr og 8000 kroner for manglende bombrikke og ABS, opplyser Statens vegvesen.

Manglet fire vinterdekk

Et annet vogntog manglet 4 vinterdekk på tilhengeren, og for det fikk sjåføren et gebyr på 3000 kroner, melder NRK Sør-Trøndelag.

Fagleder Jan Ivar Moen hos Statens vegvesen tror ikke at de fleste som blir tatt for mangler, gjør det med overlegg.

- Men at noen gambler med for eksempel overlast eller litt for dårlig sikring av lasten, det er nok tilfelle. Vi forsøker å velge ut kjøretøyer som vi av erfaring vet kan ha godt av en sjekk, sier han til NRK.

Usikrede rundballer

På riksvei 3 ved Stai Bru i Østerdalen kom Statens vegvesens kontrollører mandag over et grovt tilfelle av manglende lastsikring.

En henger fullastet med rundballer manglet fullstendig sikring på rundballene i det Statens vegvesen beskriver som en «livsfarlig transport» på sin Twitter-konto.

- Det er lite friksjon i plastikk og det skal lite til før en sånn ball på flere hundre kg havner i veien. Da kan det fort gå galt, sier fagleder for utekontrollen i Hedmark Geir Thomas Finstad til AT.no.

Det var en traktor som trakk hengeren i dette tilfellet. Finstad opplyser at de ser en del av denne typen transport i landbruksfylket Hedmark.

- Det er ikke bare tungtransporten som kan være farlig for trafikken, så vi ser på alle typer transport. I Hedmark ser vi en del av dette. Vi har tidligere stanset transport av potetkasser som er helt usikret, sier Finstad.