MYE UTSTYR: Utstyr for ca. 310 millioner kroner overføres til det nye selskapet Risa Service. Risa har mye Volvo på anleggsmaskiner og Mercedes-Benz på tunge kjøretøy.
MYE UTSTYR: Utstyr for ca. 310 millioner kroner overføres til det nye selskapet Risa Service. Risa har mye Volvo på anleggsmaskiner og Mercedes-Benz på tunge kjøretøy.

Risa oppretter maskinselskap

Risa AS tar maskinpark, utleiedrift og verkstedenheten ut av selskapet og flytter det inn i nyopprettede Risa Service AS. Dette skal spare entreprenøren for millionbeløp.

Publisert Sist oppdatert

Risa Service AS er operativt fra 4. januar 2016. Selskapet har fått 40 millioner kroner i startkapital. Risa Service AS skal drifte alt utstyret og leie det tilbake til Risa AS.

- Dette gjør at Risa AS blir et rendyrka entreprenørselskap. Vi i Risa Service vil drifte maskinparken og leie ut til Risa, sier Kjetil Friestad som får ansvaret for det nye selskapet.

Sparer 20 millioner

Han sier omsetningen i det nye selskapet vil være rundt 200 millioner kroner i året. Ved å rendyrke Risa AS og Risa Service AS tror Friestad at konsernet oppnår en besparelse på rundt 20 millioner kroner i året.

Det er gode penger å ta med nå som Risa spår en mager vinter i Rogaland.

- Formålet er å kutte maskinkostnadene og oppnå større utnyttelse av maskinparken vår. Jeg tror vi vil få overkapasitet av maskinparken ved å få bedre utnyttelse. Dette vil helt sikkert bety noe salg av utstyr også. Slik driften er i dag har vi overkapasitet på maskinene våre, sier han.

Ekstern utleie aktuelt

I begynnelsen vil utleiedelen handle om utleie til Risa – altså til seg selv. Men etter hvert vil Risa Service også se på muligheter for utleie til eksterne kunder. Både utleie av maskin eller maskin med fører kan være aktuelt til eksterne kunder.

- Men det får komme i neste rekke. Først skal vi få systemet i gang og forsyne oss selv med maskiner og utstyr, sier Friestad.

 

Alt skal ha GPS

Så godt som alt utstyr skal GPS-merkes for å holde full kontroll på hvor de enkelte enhetene befinner seg, og hvor mye de er i bruk. Trackunit leverte nylig 800 GPS-sendere til Risa Service for montering på diverse utstyr. Risa har de senere årene investert i mange Volvo-maskiner. Disse har allerede nødvendig GPS-system som kan implementeres i sporingsoversikten.

Det blir en slank organisasjon i det nye selskapet. Friestad får tittelen utleiesjef, mens Roy Borlaug blir verksmester. I tillegg vil ytterlige to ansatte være tilknyttet utleiedelen, og 24 på verkstedet.

- Effektivisering av driften har allerede dratt ned kostnadene med fire millioner kroner. Dette handler om lønninger, redusert antall på verkstedet og leverandøravtaler, sier Friestad.