Skuffen til en Cat 992 kan løfte 20 tonn stein.
Skuffen til en Cat 992 kan løfte 20 tonn stein.

Lot seg imponere av store maskiner

Rundt 600 mennesker besøkte NorStone Tau lørdag, og ble imponert av de store maskinene og forholdene i steinbruddet.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag arrangerte NorStone Tau åpen dag på steinbruddet i Nordmarka i Rogaland.

- Det er fantastisk å se så mange ta veien hit til Tau i dag. Våre ansatte er stolte av å vise fram arbeidsplassen sin, og mange er imponert når de ser de store maskinene her og ikke minst hvordan det er oppe i bruddet, sier driftsleder Marie Raumont på NorStone Tau.

Se bildekarusell fra åpen dag øverst i saken.

Store maskiner

Det første som møtte de mange besøkende var maskinparken som brukes på pukkverket. De store dumperne og hjullasteren som gjør grovarbeidet i steinbruddet imponerte både store og små.

Det var mange trinn å klatre opp om du skal opp til styrehuset i en Cat777, dumperen som frakter opptil 95 tonn stein fra bruddet i Nordmarka og ned til knuseverket. Doningen måler 5,2 meter både i høyde og bredde.

Ansatte på NorStone Tau stilte opp med servering av brus og pølser, svarte på spørsmål om pukkverket, og fraktet besøkende opp til bruddet.

Utsiktsplattform

En nybygd utsiktsplattform ga panoramautsikt over området hvor steinbruddet holder på, og langt utover Ryfylke.

- Her har vi hatt besøkende i et kjør, det er utrolig gøy. For oss ansatte er det fint å vise fram den fine plassen vi jobber på og hva vi gjør her, forteller Gaute Guddal. Han er sjef for sprengningene i Tau og vet godt hva som skal til for å bryte opp det harde fjellet.

NorStone Tau er et av landets største pukkverk med en produksjon på 2,5 millioner tonn i året. Det meste av steinen herfra blir brukt i asfalt, og hundrevis av kilometer med veier i en rekke land i Europa er asfaltert med stein fra fjellet i Nordmarka i Ryfylke.