Vegvesenet beklager og ettergir bøter

Lastebileiere ble uthengt som bomsniker, men nå legger Statens vegvesen seg flate og ettergir bøter for millioner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

1. januar ble det påbudt med bombrikke i tyngre biler, i og for seg et populært tiltak blant seriøse norske transportører.

Statens vegvesen hadde mange kontroller og det ble delt ut bøter i fleng – men det var noe som ikke stemte. Mange lastebiler som hadde bombrikke i bilen, fikk beskjed om at den ikke var gyldig – og en bot på 8000 kroner på kjøpet.

Nå innrømmer Statens vegvesen at det har vært alvorlige feil i systemet, melder NRK Østfold.

Millionbeløp

1200 sjåfører i region Øst fikk bot i januar, men av disse klaget 360 på gebyret. Og svært mange av disse har fått frafalt gebyret. Trolig er det snakk om beløp godt over to millioner kroner til sammen.

– Det vi oppdaget da vi begynte å få inn alle disse klagene i midten av januar, var at en del av de som hadde forskuddsavtale med bomselskapene ikke kom med på listen som kontrollørene brukte ute. Det skyldtes at man hadde brukt opp forskuddet i forskuddsavtalen. Og da håndterte bomselskapene det slik at når du har brukt opp forskuddet ditt, så skal du ikke ha en rabatt. Derfor flyttes disse passeringene over til en fullprispassering, sier fagkoordinator i Statens Vegvesen, Åge Jensen til NRK.

– Men dette har vi nå retta opp i og det skal ikke forekomme nå at vi får denne typen situasjoner igjen, sier Jensen.

Feilregistrerte brikker

I tillegg til klagene som kom inn der forskuddsavtalen skapte problemer, kom det også en rekke klager etter at bøter ble gitt til sjåfører som kjørte med bombrikke registrert på personbil i et tyngre kjøretøy.

- Vi har registrert at det har vært en del klager på det også, bekrefter Åge Jensen til AT.no.

Les også: 
Leter febrilsk etter bomfeilen Mye tyder på at menneskelig feil hos bomselskapene har ført til urettmessige bøter til norske lastebileiere.
- Vegvesenet gir gebyr feilStatens vegvesen (SVV) mener å ha avslørt at norske lastebiler registrerer seg som lette biler i stedet for tunge biler. Forskjellen når det gjelder bompengebetaling er enorm. 

Mange mener at de var helt uvitende kom at brikken de hadde i lastebilen var registrert på personbil. Mye tyde på at manuell feilregistrering hos bomselskapet gjorde at brikkene var feilregistrert.

- Har du dokumentasjon som kan godtgjøre at gebyret var urettmessig ilagt, har du god mulighet til i å klage å få ettergitt gebyret, sier Jensen.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS