
- Tunnelen blir for bratt
Norges Lastebileier-Forbund står sammen med Statens vegvesen i beslutningen om en ny bru over Drøbaksundet.
Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.
Fylkesmannen både i Oslo/Akershus og Buskerud vil ha enda et tunell-løp mellom Frogn og Hurum. Godstransportsektoren og befolkningen i Oslo og Akershus ønsker ikke at gjennomgangstrafikken skal gå gjennom hovedstaden for å komme til Drammen og videre til Sør-Norge, men enda et separat tunell-løp under Drøbaksundet er ikke løsningen på dette problemet.
– Det er meningsløst, sier forbundsleder Per Madsen i NLF (Norges Lastebileier-Forbund). NLF ønsker bru - ikke tunell, for enkelt forklart blir nedoverbakken for bratt og oppoverbakken for tung på hver sin side av fjorden, sier Madsen.
Katastrofen
DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) har beregnet at det vil være en tunnelkatastrofe i undersjøiske tunneler hvert tiende år der mange mennesker vil omkomme, ifølge NLF.
– Det er hinsides all fornuft å bygge en ny tunnel når myndighetene (DSB) kan garantere at menneskeliv vil gå tapt. I tillegg vet politikerne at tungtransporten ikke kan bruke tunnelen, sier forbundslederen.
Miljøhensyn
– NLF forstår miljøvernerne, som ønsker en tunnel i stedet for bru, men man må kunne se saken fra flere sider, mener Madsen.
Utslippet fra godstrafikken i en tunnel blir ikke helt umerkelig selv om bilene er usynlige:
«Tvert imot. Ved å kjøre over en flat bru vil utslippet være minimalt i forhold til et sterkt stigende bakkeløp i en tunnel. Slikt sett går miljøregnskapet utvilsomt i favør bru», skeiver NLF i en pressemelding.
Attraksjon
– Brubein og landganger vil sette sitt preg på landskapet i Drøbaksundet, men det må være lov å påpeke at en bru også kan være vakker. En bru kan være med på å gi Oslo et enda vakrere preg. Det vil kunne bli en «gateway to Oslo», og faktisk speile både Holmenkollhoppet, Karl Johans gate med slottet, Fram og Kon-Tiki-bygningene, Aker Brygge, det nye Munch museet og Operahuset, sier Madsen.