Statens vegvesen Region nord har gått til anskaffelse av tre ANPR-biler. Disse skal ha hjembase i henholdsvis Mosjøen, Tromsø og Kirkenes.
Statens vegvesen Region nord har gått til anskaffelse av tre ANPR-biler. Disse skal ha hjembase i henholdsvis Mosjøen, Tromsø og Kirkenes.

Vegvesenets nye «våpen» i Nord-Norge

Disse tre skal gjøre livet surt for lovbrytere i tyngre kjøretøy.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Tre nye kontrollbiler med kamera for skiltgjenkjenning er nå på plass i Nord-Norge.

Statens vegvesen Region nord styrker kontrollaktiviteten ute på veiene med tre spesialbiler. Disse er utstyrt med automatisk skiltgjenkjenning (ANPR), som gjør det mulig å kontrollere kjøretøy fortløpende, både ute på veiene og på kontrollstedene.

- Et kamera gjenkjenner skilt og gir oss informasjon om kjøretøyet, for eksempel om det er forsikret, om årsavgiften er betalt og om EU-kontrollen er gjennomført, forteller seksjonssjef Jørn Simonsen ved Utekontrollseksjonen.

Kontroll av bombrikke

Systemet vil også kunne kontrollere om tunge kjøretøy er utstyrt med gyldig bombrikke, som ble obligatorisk fra 1. januar i år.

- De nye kamerabilene vil bidra til å gjøre kontrollvirksomheten mer effektiv. Vi får konsentrert oss om de som bør kontrolleres, og ikke bruke tid på dem som har tingene i orden, sier Simonsen.

Hver bil med utstyr koster rundt 1,2 millioner kroner. Kjøretøyene skal ha hjembase henholdsvis i Mosjøen, Tromsø og Kirkenes.

Bedre og bedre

Statens vegvesen har gjennom vinteren hatt høy kontrollaktivitet ute på veiene, med særlig oppmerksomhet rettet mot tunge kjøretøy og vinterutrustning. I februar ble 424 motorvogner og 323 tilhengere kontrollert.

- Vi opprettholder de gode tallene fra januar, med prosentvis færre reaksjoner mot både biler og tilhengere sammenliknet med de tre siste månedene i 2014, sier Simonsen.

Powered by Labrador CMS