PNC Norge er kommet langt på vei på prosjektet Fylkesvei 17 Liafjellet-Olvikvannet på Helgeland.

Første for PNC i Norge

PNC Norge er godt i gang med fylkesvei 17 Liafjellet-Olvikvatnet i Lurøy kommune på Helgeland. Dette er det første tunnelprosjektet av denne typen for PNC i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

I et majestetisk landskap i Nord-Norge, under føttene til sommerturistene og i møte med de krevende vinterforholdene, skaper PNC Norge AS en ny vei som skal gå gjennom to fjell og over en innsjø.

Dette er det første tunnelprosjektet av denne typen for PNC i Norge, og de samarbeider med Sandvik for å løse oppgaven.

Etter en kort flytur fra Bodø lander et propellfly med 30 seter mykt i Mo i Rana. Flyplassen i den lille industribyen er liten, og den er omgitt av høye fjell og blå fjorder. Mange hundre camping- og fotturister tar turen hit hver sommer for å oppleve midnattssolen, gå i fjellene, svømme, seile, fiske og nyte atmosfæren. Hovedveiene er svingete og så smale at enhver sjåfør blir nervøs når de store lastebilene kommer rundt svingen.

Stenges inne av snøskred

Det er en slik vei PNC skal oppgradere – fylkesvei 17. Dagens kystvei har begynt å bli ustabil, og på det smaleste punktet går den under Liafjellet, et høyt og bratt fjell. Selv om den er vakker, er det ikke uvanlig at den stenges på grunn av snøskred om vinteren. Da blir både innbyggerne og næringsvirksomheten lenger nord sperret inne. Da er fly og båt den eneste transportformen, og de er også ofte forsinket eller innstilt på grunn av dårlig vær.

PNC Norge er kommet langt på vei på prosjektet Fylkesvei 17 Liafjellet-Olvikvannet på Helgeland.

Prosjektleder Norbert Hoerlein styrer prosjektet med energisk selvtillit. Hoerlein har arbeidet i tunnelindustrien i 20 år, stort sett i Østerrike og Tyskland. Dette er både hans og PNCs første tunnelprosjekt i Norge.

- Prosjektet består av en fem km lang strekning som skal gå gjennom to fjell, 1800 meter gjennom Liatind, samt en 400 meter lang tunnel gjennom Bakliholtan. Det skal også bygges ei bru over Olvikvatnet, forklarer han.

Veien skal være 8,5 meter bred, noe som er mye bedre for de store lastebilene. Den skal også legges utenom de bratte fjellene for å unngå snøskredproblematikken. Dette er faktisk et relativt lite prosjekt for PNC-gruppen med en totalkostnad på rundt 330 millioner kroner, men det gjør det også til «det perfekte prosjektet for selskapets første oppdrag i Norge».

Playstation- generasjonen

I forkant av dette prosjektet hadde PNC kontakt med Sandvik-forhandleren Avesco og Sandvik fra tidligere prosjekter. Siden prosjektet i Norge krever en kraftig og pålitelig borerigg, fant de ut at Sandvik DT1131i ville være den perfekte maskinen.

På byggeplassen bruker de den nyeste boreteknologien, Jumbo og iSure sammen med Sandviks borstål, noe som skal ha gitt en prisgunstig, nøyaktig og rask bore- og sprengeprosess.

- 3D-skanneren gjør at vi ikke trenger en landmåler før hver eneste sprengning. Maskinen borer raskt gode og nøyaktige hull, og den blir ikke ødelagt, sier Hoerlein.

Sandviks teknologi er tilpasset en ny generasjon ingeniører.

- De unge operatørene har vokst opp med Playstation og iPhone. De er veldig interessert i data og å forske på nye verktøy.

Disse «digitale innfødte» som Hoerlein beskriver, bruker virkelig den tilgjengelige teknologien.

- Utdanning og automatisering er fremtiden, forteller han.

- Fremtidens løsning

Prosjektet har testet ut Sandvik iSure-programmet, og Hoerlein forteller at det gjør det enklere å holde oppdragsgiverne oppdatert og fornøyde, samtidig som det forsterker tilliten mellom oppdragsgiver og entreprenør. Han mener dette er en transparent måte å arbeide på, og teknologien bidrar til å forenkle prosessen.

- Vi kan kommunisere nøyaktig informasjon om prosjektet på en lettfattelig måte, og på den måten kan vi også finne løsninger i fellesskap.

I dette prosjektet nevner Hoerlein at de aldri har hatt problemer med maskinen og datasystemets stabilitet. Det har aldri krasjet eller falt ut under bruk.

Ved oppgaver som for eksempel bolting, kan iSure-systemet brukes til å måle boltenes nøyaktige posisjon, som igjen kan leveres til kunden som 3D-modeller med en meget høy nøyaktighet.

- Vi er vant med at en landmåler må måle opp titusenvis av bolter og gjette hvor enden sitter i fjellet. Dette er fremtidens løsning, sier Hoerlein.

Viktigere med nøyaktighet i Norge

De vanligste bergartene her er gneis og glimmerskifer. Gammelt og solid fjell, perfekt for tunneler. Maskinen borer 5 meter sprengninger om gangen, en stor forskjell fra sprengningene på 1–2 m som Hoerlein er vant til fra Mellom-Europa.

- Det er derfor teknologien er så viktig her. I Østerrike og Tyskland, hvor man bare kan bore én meter om gangen, kan ikke én eksplosjon gå alt for galt. Men hvis man borer på øyemål i Norge, kan man raskt havne en meter unna planlagt tunnelløp. Vi trenger elektronikk for å sikre nøyaktigheten, sier Hoerlein.

Innvendig sprøytes tunnelen med betong som inneholder stålfiber, og det brukes systematisk bolting med 3–4 meter lange stålbolter med plastbelegg, som blir innstøpt.

Utfordrende logistikk

- Vi er vant til å arbeide i snø og fjell i Østerrike. Men det som er interessant her, er at vi er på et avsidesliggende sted. Av og til kan det være vanskelig å få tak i utstyr og reservedeler så raskt som vi trenger. Når utstyret må importeres fra EU og fortolles i Norge, kan det ta to uker før vi får det. Derfor trenger vi dyktige ingeniører, erfarne personer på verkstedet og flinke prosjektledere, og vi må samarbeide med lokale bedrifter og underleverandører. Det gjør det både enklere å løse problemer og å få et godt forhold med eksisterende bedrifter i Norge, sier prosjektlederen.

Å bli integrert og en del av den norske tradisjonen er viktig for PNC. Selv om halvparten av arbeiderne er norske, representerer arbeidsstokken sju land. Medarbeidere som ikke snakker norsk, får tilbud om å lære det.

- Det er viktig å tilpasse seg landets kultur. Til gjengjeld deler vi vår erfaring fra tunnelprosjekter, infrastrukturprosjekter og problemløsing.

Hoerlein forteller at PNC håper å kunne tilby både jernbaner basert på flytende fundament samt bygging av broer og tunneler i Norge for å bidra til å oppfylle landets behov for bedre infrastruktur.

- Vi har ingen planer om bare å fullføre prosjektet og så forsvinne. Dette er en investering i både landets og bedriftens fremtid, avslutter han.

Powered by Labrador CMS