To lastebiler måtte heises over muren på  Akershus festning for å kunne utføre rørfornying inne på området.
To lastebiler måtte heises over muren på Akershus festning for å kunne utføre rørfornying inne på området.

Heiste lastebiler inn i festning

Det var eneste mulighet.

Publisert

For å få bukt med rusten og dårlig vannledning til Akershus slott, startet NCC tirsdag 17. april arbeidet med renovering av en vannledning med diameter 150 millimeter inne på festningsområdet. Et oppdrag som utføres for Forsvarsbygg.

Med NCCs gravefrie metode PU-Liner, som er en ett hundre prosent No Dig-metode, blir 65 meter vannledninger renovert fra kum til kum.

- Vi er svært glade for å kunne utføre denne jobben. Våre gravefrie metoder for rehabilitering og vedlikehold av ledninger No Dig, kommer virkelig til sin rett på et historisk og vernet område, sier prosjektleder Øyvind Enger i NCC Infrastructure Norge.

Over festningsmuren

For å få det nødvendige utstyret på plass for selve renoveringsjobben inne på festningsområdet, måtte to anleggsbiler på henholdsvis 6,5 og 15 tonn tirsdag heises over den 16 meter høye festningsmuren med kran.

- Dette var den eneste muligheten for å få tilgang til vannledningen. Borgmuren er ikke akkurat bygget for moderne lastebiler, sier Enger.

Byantikvaren tillater ikke graving på festningsområdet, så denne gravefrie rørfornyingsmetoden var avgjørende for Forsvarsbygg.

NCCs No Dig-avdeling på Akershus festning.
NCCs No Dig-avdeling på Akershus festning.

Selve rehabilitereingsarbeidet ble utført på under ett døgn. Da var ledningen renset og belagt med 6 mm PU-Liner innvendig. Vannledningen hadde hull som ble tettet, og er nå klar for å forsyne friskt vann til celebriteter og andre som måtte besøke Akershus slott og festning.

- Herder på 30 minutter

- ­PU-Liner-metoden er unik. Det består av en tokomponents Polyuretan som herder på 30 minutter. Vannledningen kan dermed settes i drift innen en time. PU-Liner brukes på drikkevannsledninger fra kum til kum, og er en hundre prosent No Dig-metode benyttet av mange kommuner i Norge, sier Enger.

Prosjektleder Rune Sandli i Forsvarsbygg er tilfreds med rørfornyingen på festningen.

-  Vi er fornøyd med å ha fått gjennomført renoveringen av vannrørene inne på festningsområdet uten graving på fredet område, sier Sandli.