PREMIERE: Bestilling av den første av Nastas kommende Zeron batteridrevne beltegravere er en realitet. På Vei og Anlegg ble Lars Sørby (t.v) og Nastas Sjur W. Helljesen enige, og symbolsk skjedde håndtrykket rett foran en elektrisk Zeron minigraver som ble presentert på Nasta-standen.

Sørby Utleie først med El-Zeron beltegraver

Hellerudsletta (AT.no): - Det er noe med å være først ute. Vi tar den, sa daglig leder Lars Sørby i Sørby Utleie AS.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Rundt sto et kobbel av Sørbys ansatte, iført sine spesialdekorerte trøyer, og applauderte den historiske avgjørelsen.

Nå blir Sørby Utleie eier av den første elektriske, batteridrevne åtte-tonns Zeron korthekk beltegraveren Zeron Ze85US som kommer fra Nastas egen produksjon.

Elektrisk stemning

Avgjørelsen satt langt inne før det historiske håndtrykket kom. I løpet av dagen hadde sikkert nok problemstillingen «skal, skal ikke» ligget i bakhodet på Sørby, og i timen før avgjørelsen ble tatt bombarderte supporterne fra Sørby Nastas selger Sjur W. Helljesen og teknisk sjef Knut Gaarde med spørsmål.

HELE GJENGEN: Et solid «fotballlag» i spesialtrøyer fra Sørby Utleie AS var på plass på Nasta-standen og alle ble spurt før avgjørelsen ble tatt. Lars Sørby er sittende på maskinen og Nastas Heljesen er den eneste som ikke har Sørby-uniformen.

Det dreide seg om teknikken, batterikompleksitet, reklamasjons-, service-, tekniske- og de verst tenkelige spørsmål knyttet til situasjoner som også dreide seg om tilbakelevering, erstatning eller kundeoppfølging når maskinen er kommet i drift på utleiemarkedet

Som perler på snor

Svarene fra Helljesen og Gaarde kom som perler på en snor, og det hele endte opp med at Lars Sørby tok sluttrunden med hver enkelt medarbeider: - Skal vi, eller skal vi ikke?

Bekreftende nikk eller ja ble avgjørende. Lars strakk hånden frem mot Nastas Sjur som i samme øyeblikk sikkert ble to kilo lettere.

Den første bestillingen på en av Nastas kommende batteridrevne gravemaskinserie var et faktum.

Teknikken i sentrum

Korthekkmaskinen Zeron ZE85US kommer i 8-tonnsklassen som batteridrevet gravemaskin på belter. Batteripakken blir på 180 kW/t som skal holde til 7,5 timers driftstid, beregnet ut fra normal drift.

Prisen vil være omtrent tre ganger en vanlig 8-tonner, men Nasta vil bistå eier ved utleie gjennom støtte fra Enova som gir opptil 40% tilskudd til el-maskin avhengig av bedriftens størrelse.

Produsent Nasta bygger selvsagt maskinene på Hitachi-chassis, men med egen teknologi.

Hvor selve batteripakken vil komme fra er et åpent spørsmål, men teknisk sjef Gaarde var ikke snauere enn at han lovte at «vi vil velge det beste alternativet». Det kan bli fra Sveits eller andre steder.

En ting er sikkert, fortsatt må Sørby smøre seg med tålmodighet i mange måneder før maskinen kommer inn på tunet i Spydeberg, men i et ordtak heter det jo at den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.

Og da så.

Powered by Labrador CMS