90 prosent av Orkels produksjon eksporteres til gigantmarkeder som Japan, Kina, India og USA. De siste årene har gründer og daglig leder, Jarl Gjønnes, reist verden rundt og markedsført virksomheten.

Logistikk-suksess med cannabis

Legalisering av cannabis til medisinsk bruk i USA har skapt et stort og overraskende marked for logistikkbedriften Orkel.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Trønderbedriften har for lengst markert seg med salg av kompaktorer i Kina.

- Nå kaster vi oss på den voksende cannabisindustrien i USA, forteller gründer og daglig leder Jarl Gjønnes i Orkel til Mtlogistikk.

Han har allerede levert de første maskinene og ordretilgangen bare øker.

Vi traff Gjønnes i forbindelse med at han innledet på Røros-konferansen nylig.

Omstridt tema

Gjønnes legger ikke skjul på at Cannabis er et ømt tema. Likevel produserer Orkel vidundermaskinen for fullt.

Kompaktoren har de utviklet for å tilfredsstille den voksende industrien med å fremstille olje fra cannabisplanten i USA.

Cannabis er fortsatt omstridt, og planten er ulovlig i Norge og det meste av verden.

– Men varianten av cannabisplanten som brukes til medisinsk bruk, er i ferd med å bli legalisert i en rekke land, forteller Gjønnes oss, og som nå opplever en uventet suksess. Orkel-sjefen forteller også at cannabisplanten, som også kalles hamp, er i ferd med å bli legalisert i USA.

Det er kompaktorer som denne som nå gjør suksess i den amerikanske cannabisindustrien.

– Vår kompaktor er utmerket til å fremstille lovlige produkter fra cannabisplanten, forteller Gjønnes. 

Under vår samtale på Røros presiserer Orkel-sjefen begrepene ulovlig og lovlig.

- Planten cannabis sativa er utgangspunktet for den voksende, legale cannabisindustrien i USA. Planten er mest kjent som råvare for marihuana og hasj, men bruken omfatter også medisinsk behandling og en rekke områder der cannabisplanten, eller hamp-planten som den også kalles, er en nødvendighetsartikkel, forklarer Gjønnes.

Innovativt og avansert

Han regner med at kompaktorer som skal pakke og analysere hamp i USA vil stå for 30–40 prosent av omsetningen i 2019. Orkel hadde i 2017 en omsetning på 175 millioner kroner.

Nå skal trønderbedriften utvide fabrikken på Fannrem og ansette flere for å holde tritt med ordretilgangen fra USA. Bedriften har i dag ca. 80 ansatte.

Gjønnes viser til en analyse fra Brightfield Group, og som antyder følgende: Markedet for CBD-olje vil bli 40 ganger større i 2022 enn det er i dag. USA-markedet kan i 2022 bli på 20 milliarder dollar, noe som tilsvarer nærmere 180 milliarder kroner.

I tillegg til å pakke inn materialer i plast, er maskinen utstyrt med avanserte måle- og analyseinstrumenter. Kompaktoren ble opprinnelig utviklet som et traust landbruksredskap for å pakke gress, korn, mais, ris og andre landbruksprodukter er blitt oppdaget globalt med stadig flere bruksområder for maskinen fra Orkdal.

Maskinen brukes nå til å pakke inn, analysere og overvåke innholdet i en lang rekke ulike materialer, blant dem mange typer avfall.

Kompaktoren er på størrelse med en skurtresker og koster rundt 3,5 millioner kroner i salg i USA.

Ifølge Gjønnes brukes maskinen til å pakke ferske hampblader som er råvaren for en olje som kalles CBD og som er i ferd med å bli virkelig stor i USA.

Jarl Gjønnes var i ung alder stolt eier av en Orkel trehulssykkel. I dag har han lagt verden under sine føtter.

- Oljen har en lang rekke gode medisinske virkninger, blant annet mot Parkinson og kreft, forteller Gjønnes.

Industri-eventyr

Orkel har vært et eneste stort industrieventyr siden familien Gjønnes startet opp bedriften.

– I år feirer vi 70, forteller Jarl Gjønnes som nå har lagt verden for sine føtter.

I 2016 ble Orkel tildelt Logistikkprisen i Trøndelag for innovativ satsing siden starten i en liten smie i 1949.

Det var faren Johan Gjønnes som i 1949 startet med å reparere utstyr for naboer, og etter hvert produsere trehjulssykler og kjelker i en liten smie på Fannrem.

I 2016 ble Orkel tildelt Logistikkprisen i Trøndelag.

På 60- og 70-tallet begynte de for alvor med produksjon av utstyr til landbruket, og de oransje Orkel-tilhengerne er kanskje bedriftens mest kjente produkt. I dag er hovedproduktet store egenutviklede kompaktorer.

Powered by Labrador CMS