Moanetunnelen, en av to tunneler Metrostav har hatt hovedansvar for på E134 i Kongsberg.  Bildet er lagt ved nyhetsmeldingen om svindelsaken på vegvesen.no.
Moanetunnelen, en av to tunneler Metrostav har hatt hovedansvar for på E134 i Kongsberg. Bildet er lagt ved nyhetsmeldingen om svindelsaken på vegvesen.no.

Metrostav: - Det var vi som oppdaget lønns-svindel

- Det var vi selv som umiddelbart etter å ha oppdaget lønns-kriminaliteten varslet Statens vegvesen, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og Politiet, opplyser Metrostav.

Publisert

I en nyhetsmelding lagt på nett 22. mars 2019 skriver Statens vegvesen blant annet dette om lønnsforhold i forbindelse med to Metrostav-prosjekter i Norge:

 - Vi har avdekket svindel hvor bulgarske arbeidere mottok bare om lag halvparten av lønnen de har krav på. Dette er brudd på de kravene som Vegvesenet har overfor sine leverandører om lønns- og arbeidsvilkår, opplyste Jon Molnes – som leder krimseksjonen i Statens vegvesen til vegnett.no.

Det kom ikke frem i meldingen om/hvordan Metrostav eventuelt hadde samarbeidet med Vegvesenet i saken. Metrostav hadde ikke lov til å fortelle sin side av saken, i henhold til kontraktene de har med Vegvesenet.

Nå (27. mars) skriver de i en e-post til AT.no at de har fått lov av byggherren til å komme med sin side av svindelavdekkingen.

Her er deres svar:

Metrostav forsøker alltid å sikre at gjennomføringen av våre forpliktelser overholder krav som følger av lov og avtale. Dermed ser vi oss nødt å svare på den publiserte artikkelen, som vi finner feilaktig og misvisende.

Først og fremst var det Metrostav selv, som straks etter å ha blitt kjent med situasjonen som omtales i artikkelen, umiddelbart varslet Statens vegvesen, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og Politiet.

Hendelsen har skjedd mellom ansatte uten at Metrostav var klar over det. Metrostav har alltid sikret et lønnsnivå i henhold til gjeldende forskrifter og tariffavtaler.

Metrostav har etiske retningslinjer som skal hindre uetisk og ulovlig atferd. Brudd på lover og etiske retningslinjer er dermed også brudd på våre interne regler.

Den engelske versjonen av Metrostav sine etiske retningslinjer er tilgjengelig her

Metrostav har selv avdekket problemet, og har fra dag én samarbeidet med Statens vegvesen i undersøkelsene av dette forholdet. Metrostav ønsker å fortsette med å bidra til å avdekke arbeidslivs-kriminalitet.