Andreas Nordsjø, som til daglig kjører tømmer for Biri Transport, representerer Norge i Scania Driver Competitions i Södertälje.
Andreas Nordsjø, som til daglig kjører tømmer for Biri Transport, representerer Norge i Scania Driver Competitions i Södertälje.

Nordsjø til Scanias europafinale

Andreas Nordsjø fra Raufoss deltar for Norge på Scania Driver Competitions i Södertälje i mai 2019. Førstepremien er av det større slaget.

Publisert

De beste deltakerne fra 30 land i Europa setter sine ferdigheter på prøve i den europeiske finalen i Scania Driver Competitions i Södertälje, 24.-26. mai. Her konkurreres det om å vinne den store prisen, 100.000 euro til en ny lastebil.

Presisjonskjøring, drivstofføkonomisk kjøring - for ikke å glemme livredning og lastsikring, er blant de grunnleggende ferdighetene en yrkessjåfør trenger å mestre. Disse ferdighetene, samt en rekke andre, blir vurdert denne helgen.

Norsk tømmerkjører

Andreas Nordsjø fra Raufoss representerer Norge i finalen. Han kjører til daglig tømmer for Biri Transport, og fikk i april ny bil, en R650.

Han er fornøyd med nybilen, og servicen han får på Scania-verkstedet på Gjøvik.

- Den er god å kjøre, og jeg merker framskritt fra den gamle modellen. Dieselforbruket har gått veldig ned, med nesten en liter på mila.

Om konkurransen i Sverige sier han: - Jeg forventer at nivået her er like høyt som i landsfinalen på Trysil. Målet må jo være å prøve å vinne, og ha det gøy. Det er litt uvant for meg å kjøre semitrailer. Jeg har gjort det tidligere, for mange år siden, og det er ikke helt likt dagens kjøretøy, men jeg takker Scania for muligheten, og satser på at det blir en spennende opplevelse.

Ny utfordring

Flere oppdateringer er gjort i årets Scania Driver Competitions. Aldersgrensen på 35 år ble tatt bort, og sjåførene kunne en hel måned kvalifisere seg via Scania Fleet Management System.

- Slik kunne de hoppe over den første teoritesten. Dette gjorde vi for å tilrettelegge for dem som har lesevansker, eller som blir nervøse under tester, sier Helena Evsäter, ansvarlig for konkurranseøvelsene i årets SDC.

En ny utfordring i konkurransen er «Water Challenge», der sjåførens må kjøre så jevnt som mulig for ikke å søle ut vann.

- Dette er kanskje ikke den vanskeligste utfordringen, men det er definitivt en av de morsomste øvelsene å se på for publikum, sier Evsäter.

Hensikten med å arrangere konkurransen

Transportbransjen har stort behov for flere sjåfører, og ett av hovedformålene med Scania Driver Competitions er å skape interessen for yrket.

- Det er mye diskusjon rundt sjåførmangel på alle Scania-markeder. Med våre konkurranser tar vi sikte på å oppmuntre flere til å bli yrkessjåfør, og å øke statusen til yrket. Vi anser de som deltar i konkurransen for å være våre helter, og i hvert land får vi hundrevis av sjåfører som blir gode ambassadører for transportbransjen, sier Evsäter, og legger til at det beste tipset hun kan gi finalistene, er å prøve å beholde roen, og ikke prøve å skynde seg. Da vil man komme langt i konkurransen.