Hydraload 555-210R kan brukes som teleskoptruck og som kran!
Hydraload 555-210R kan brukes som teleskoptruck og som kran!

JCB med roterende teleskoptruck

ROCHESTER (AT.no): JCB har lansert sin første roterende teleskoptruck.

Publisert

Den britiske maskinprodusenten har i over 40 år produsert teleskoptrucker, og er etter eget utsagn verdens største produsent av maskintypen.

Men den roterende versjonen har latt vente på seg. Inntil nå.

Hydraload - samme konsept som Hydradig

For på et pressearrangement ved JCB-hovedkvarteret i engelske Rochester, ble den første roterende versjonen lansert. Maskinen, med betegnelsen Hydraload 555-210R, har maks 5,5 tonns løftekapasitet og maks arbeidshøyde på 20,5 meter.

Fokus i utviklingen har vært robust maskin, rask rigging og enkel å bruke. For den observante leser, er det noe kjent med navnet «Hydraload».

For noen år siden lanserte JCB hjulgraveren Hydradig som skiller seg ganske mye fra andre hjulgravere med sterkt skrånende overvogn og masse komponenter plassert meget lavt i undervognen.

Slik er konseptet også for teleskoplasteren Hydraload. Dette gir lavt tyngdepunkt, og lettere tilgang for service. Også bom er plassert lavt, og det er mulig å montere kamera i spissen for å se for eksempel over et hustak.

RFID-teknologi

Med ett tastetrykk senkes støttebenene automatisk og maskinen heves i riktig posisjon. JCB har også utviklet en «tag» med RFID-teknologi (Radio Frequency IDentification) som monteres på redskapen.

Denne snakker med maskinhjernen, og nødvendige tilpasninger skjer automatisk for det aktuelle redskapet når dette kobles på.

Dette er ikke minst et HMS-tiltak for å hindre uønskede situasjoner med redskap, høyde, vekt osv.