Trehusene på «Gula raden» i Kiruna skal flyttes og bevares for ettertiden.
Trehusene på «Gula raden» i Kiruna skal flyttes og bevares for ettertiden.

Veidekke-selskap flytter kulturbygg i Kiruna

Veidekkes datterselskap, Berggren & Bergman, har signert avtale med LKAB om flytting av sju kulturbygg i Kiruna.

Publisert

Avtalen om flyttingen av de sju kulturbyggene er en totalentreprise med samspill og har et kontraktsbeløp på ca. 120 millioner svenske kroner.

Flyttingen er en del av den pågående flyttingen av Kirunas bykjerne.

Som følge av gruvedriften i området er byen Kiruna i Nord-Sverige på flyttefot. Innen 2030 skal flere tusen boliger rives, mens bygg med høy kulturhistorisk verdi blir omplassert til Kirunas nye bykjerne.

Arbeiderboliger

Nå foregår forberedelsene til å flytte av noen av de kanskje mest ikoniske trehusene i Kiruna:

Gustaf Wickmans såkalte Gula raden i Hjalmar Lundbohmsvägen 32–36 og fire 16-roms arbeiderboliger i Hjalmar Lundbohmsvägen 23–25 og Gruvfogdegatan 9–11.

Prosjektet utføres i samspill mellom LKAB, Berggren & Bergman, LTH Traktor og ER Bygg.

Samspillet innebærer at byggherre og entreprenør sammen utfører prosjektering, utarbeider dokumenter og gjennomfører flyttingen. Husene skal etter planen flyttes høsten 2019. Deretter vil det pågå byggearbeider frem til ferdigstillelse høsten 2021.

Andre etappe

- Vi takker for tilliten vi er gitt gjennom dette spennende oppdraget, som blir en viktig del av det nye Kiruna som nå er under oppføring, sier Peter Johansson, byggeleder i Berggren & Bergman.

- Dette handler om noen av Kirunas mest ikoniske gamle trehus. Vi ser frem til arbeidet med å flytte og bevare dem i samspill med Berggren & Bergman, sier Mari Kuokkanen, prosjektleder i LKAB.

Gula raden er ett av Kirunas mange trebygg med særegne arkitektoniske trekk som skal flyttes i løpet av de neste årene. Bygningene inngår i andre etappe av kulturhusflyttinger. Frem mot 2035 skal 39 hus få nye adresser, og først ut er Gula raden og de 16-roms arbeiderboligene.

Powered by Labrador CMS