To av totalt seks slike ekvipasjer skal sørge for snørydding av flyplassen i Tallinn i Estland de nærmeste 20 årene. Her er de «pakket sammen» for å kunne transporteres på egne hjul til Stockholm før transport på ferge til Tallinn.

Seks Øveraasen/MAN-snøryddere til flyplass

Gjøvik-baserte Øveraasen AS er i verdenstoppen på snøryddingsutstyr for flyplasser. Selskapet leverer i disse dager seks brøyte/feiemaskiner trukket av MAN TGS 18.460 til flyplassen i Tallinn i Estland.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

På trekkvogna sitter en bred snøplog som tar seg av selve snøfjerningen. Den etterfølgende semitraileren har en bred roterende børste, og aller bakerst sitter det et blåseaggraget som fjerner den aller siste resten av snø og slaps.

Den roterende børsten tar drøyt seks meter i bredden, det samme som diagonalplogen foran på bilen, mens blåseaggregatet yter 140.000 m3 luft i timen.

Trekkvognene er av typen MAN TGS 18.460 med drift på begge aksler og en 12,4 liters motor på 460 hk. Chassisene var forberedt for brøyting med brøytefeste og tilhørende hydraulikk, samt nødvendig hydraulikk for semitraileren. Slutt-klargjøringen er gjort på MAN-verkstedet på Rudshøgda, blant annet montering av kraftigere forfjærer for å gi tilstrekkelig kapasitet til den brede frontplogen.

MAN-trekkvognene er tydelig merket hos Øveraasen. Det skal ikke være tvil om opphavslandet.

Tilpasset utstyr

Nødvendig modifisering/ombygging av chassisene er ellers foretatt hos Øveraasen. Blant annet er det montert et motvektslodd på rundt 2,5 tonn bakers på rammen. Videre har Øveraasen tilpasset hydraulikk og elektronikk.

- Det som er nytt for oss ved denne leveransen, er at kunden skal ha en egen styring av frontplogen alt etter styreutslaget på forhjulene på bilen, forteller utviklingssjef Jan Ivar Thorsrud hos Øveraasen.

- Noe annet som er litt spesielt, er at kunden har valgt hydraulikk som er overdimensjonert i forhold det behovet vårt utstyr har. Hydraulikken er faktisk tilpasset tippsemitrailer, og dermed er det mulig å anvende trekkvogna til andre bruksområder utenom vintersesongen.

Europa, USA, Russland og Kina

Den etterhengende feie- og blåsemaskinen er utstyrt med egen motor for drift av aggregatene. Også på slikt utstyr er design viktig, og Øveraasen har faktisk fått designpris for dette.

Øveraasen AS har kapasitet til å produsere 100 brøyte/feie/blåsemaskiner for flyplasser i året, og har også en egen avdeling for brøyteutstyr til vei.

Flyplassutstyret leveres i hele Europa og USA, og markeder som Russland og Kina er også på fremmarsj hos produsenten. Rundt 95 personer har sitt daglige arbeid på Gjøvik, mens det tyske datterselskapet sysselsetter 25. Øveraasen er et 111 år gammelt familieeid selskap hvor tredje generasjon nå sitter i ledelsen.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS