Moanetunnelen, en av to tunneler Metrostav har hatt hovedansvar for på E134 i Kongsberg. Bildet er lagt ved nyhetsmeldingen om svindelsaken på vegvesen.no.
Moanetunnelen, en av to tunneler Metrostav har hatt hovedansvar for på E134 i Kongsberg. Bildet er lagt ved nyhetsmeldingen om svindelsaken på vegvesen.no.

Statens vegvesen: - Metrostav-saken er løst

Vegvesenet er ferdig med sine undersøkelser etter et varsel i mars om at bulgarske arbeidere ved to Vegvesen-prosjekter i Trøndelag og Buskerud ble underbetalt.

Publisert

Dette ble oppdaget av Metrostav selv, som raskt varslet Vegvesenet som byggherre og andre offentlige instanser. 

Utro medarbeider

- Felles undersøkelser utført av Vegvesenet og Metrostav, har avdekket at dette skyldtes en utro ansatt i Metrostav og ikke handlinger gjort i regi av selskapet, sier Jon Molnes i Statens vegvesen.

Medarbeideren, som har rekruttert de aktuelle arbeiderne i Bulgaria og sørget for arbeidsavtaler, kontoer og andre praktiske forhold, har tatt deler av lønnen via ulike mellomkonti. Selskapet selv hadde få muligheter til å avdekke den ulovlige praksisen

Kompenserer

Selv om det tsjekkiske entreprenørselskapet Metrostav ikke har skapt situasjonen, er selskapet bevisst den sosiale alvorlighetsgraden og følsomheten i hele situasjonen. Metrostav har derfor frivillig besluttet å kompensere deler av den ubetalte lønn til de bulgarske ansatte som er utnyttet.

- Metrostav har demonstrert gode intensjoner og ett høyt samfunnsansvar. Selskapet er tydelig på at de har nulltoleranse for lignende handlinger. Saken er avsluttet fra vår side, sier Jon Molnes.