Illustrasjonsbilde.

Aksepterer ikke bruk av bompenger til «lobbying»

Samferdselsministeren vil fjerne bomstasjon, slik at bilistene kan passere gratis.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Samferdselsminister Jon Georg Dale hadde 17. oktober møte med kommunene Rauma og Vestnes samt Møre og Romsdal fylkeskommune for å finne en løsning på en gjeld på 1,9 millioner kroner som bompengeselskapet Eksportvegen har.

Gjelden blei pådratt før Stortinget ga samtykke til å kreve inn bompenger. Beløpet på 1,9 millioner hadde tidligere blitt brukt på det Samferdselsdepartementet i en pressemelding omtaler som «lobbyvirksomhet for å få prosjektet realisert».

- De lokale styresmaktene har ment at de kan bruke midler som står på bompengeselskapets bok, men dette er penger som skal komme bilistene til gode, står det i meldingen.

- Dersom partene kommer frem til en løsning, står staten klar med ca. 280 millioner kroner for å slette bompengegjelden for Vågstrandtunnelen. Dette vil gjøre det mulig å fjerne bomstasjonen, slik at bilistene kan kjøre gratis. I tillegg vil bompengeselskapet kunne få årlige midler for å redusere bompengetakstene med ti prosent på Tresfjordbrua. Dette er et tilbud som de lokale styresmaktene tidligere har takket nei til, sier Dale.

- Dette er ikke bompenger

- Vi har penger selv, som er fri egenkapital. Dette er ikke bompenger, etter vår vurdering. Så der er vi uenige med ministeren, sier Roald Fiksdal, daglig leder for Eksportvegen AS til Sunnmørsposten (krever abonnement).

De 1,9 millionene er, ifølge Fiksdal, et lån som Eksportvegen AS tok opp fra Rauma og Vestnes kommuner og de to bankene Sparebanken Møre og Sparebank 1 SNM, som skulle gå til å drive frem et prosjekt for Tresfjordbrua og Vågstrandstunnelen for flere år siden. Det er Sunnmørsposten som skriver dette.

Powered by Labrador CMS