Hernes AS tok initiativ til samarbeidet, som er kortreist og gir ekstra miljøgevinst. Lærling Oskar Olsen (fra venstre), Jan Rune Stokke, bas Ole Magnus Bjørnås, anleggsleder Lars Inge Hoås og driftsleder Eivind Svarva i Hernes AS.
Hernes AS tok initiativ til samarbeidet, som er kortreist og gir ekstra miljøgevinst. Lærling Oskar Olsen (fra venstre), Jan Rune Stokke, bas Ole Magnus Bjørnås, anleggsleder Lars Inge Hoås og driftsleder Eivind Svarva i Hernes AS.

River drivhus og kjører glasset rett til Glava

Entreprenør Hernes AS skal rive drivhusene på Kvithammer i Stjørdal i forbindelse med at Nye Veier bygger ny E6.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Det er anslått at glasset fra drivhusene utgjør 15–20 tonn. Siden dette glasset er helt rent uten karm og lister, tok Hernes Entreprenør direkte kontakt med Glava Isolasjon i Stjørdal for å sjekke muligheten for å levere glass rett til fabrikken i stedet for via et avfallsmottak.

- Vi er heldige som har kortreist og førsteklasses råstoff så nært oss. Det ville vært synd om glasset fra drivhusene ble sendt til forbrenning og deponert som slagg. Altfor mye glass går i dag til deponi i stedet for til gjenvinning, sier produksjonssjef Oddvar Aftret ved fabrikken til Glava Isolasjon i Stjørdal.

- Dette glasset vil bli brukt til å holde flere hus varme. Det ender kanskje til og med opp i et hus lokalt her i Stjørdal som førsteklasses byggisolasjon fra Glava Isolasjon, sier Aftret.

Kortreist, effektivt og miljøvennlig

Til sin produksjon av Glava isolasjon mottar vanligvis fabrikken vindusglass fra vindusprodusenter og godkjente mottak av rivningsglass. Direkte levering fra rivning til fabrikk er ikke rutine, men en god løsning i spesielle tilfeller med større mengder rent glass.

- Vi jobber for at vår produksjon skal etterlate minst mulig miljøavtrykk. Da vi fikk muligheten til å motta kortreist glass, dro vi ut for å se om dette var glass vi kunne benytte. Vi ble veldig glade da vi så at glasset var rent nok, og at et lokalt samarbeid absolutt var aktuelt. Dette bidrar til mindre transport på veiene, akkurat som når vi komprimerer de ferdige isolasjonspakkene for å få plass til mer under transport, sier Aftret.

Drivhusene ligger kun et par kilometer fra fabrikken.

- Dersom vindusglasset hadde blitt sendt til et avfallsmottak, er det ikke sikkert det hadde blitt sendt til gjenvinning i det hele tatt. Ved å gjenvinne blir det mindre avfall og mindre behov for råvarer, sier Aftret.

Produksjon av glassull-isolasjon

Glava isolasjon produseres med inntil 80 prosent returglass.

Produksjonsprosessen ved Stjørdal-fabrikken er som følger:

  • Glasset knuses til rett partikkelstørrelse på 2-5 mm.
  • Urenheter og for store glasspartikler renskes ut
  • Det veies inn rett mengde returglass til glassresepten for Glava Isolasjon, nøye sammensatt i henhold til gjeldende EU-direktiv
  • Glass-resepten blandes og smeltes i ovn
  • Glasset spinnes til tråder (glassull) som formes til en matte med ønsket tykkelse før det ferdig herdede produktet blir kappet, komprimert og pakket på pall.
STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS